Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zmień ten piasek jak jeszcze jest na to odpowiedni moment, te kwarcowe "świecące" na biało piaski są paskudne, wyglądają jak byś proszku do prania nasypał.

Przekonaj się do naturalnie wyglądającego piachu rzecznego, jak dobrze poszukasz to też zdarzają się trochę jaśniejsze, po za tym taki biały paskud jakiego nasypałeś jest bardziej stresujący dla ryb, no i ta frakcja może też negatywnie wpływać na skrzela ryb

frakcja "0" - nieźle, ale kiedyś Lady Pank śpiewało "mniej niż zero" więc może pojawi się niebawem frakcja mniejsza od "0" ;)

Opublikowano

Tak to jest jak się wierzy w reklamę:) Frakcja "0" to do końca bo on ma jakąś konsystencję grubszą od mąki.

Fakt że tylko ten piach mogłem dostać "od reki" i było blisko roboty. Ale myślę że jednak nie będę już się grzebał w tym co jest tylko wszystko wywalę.

Wodę bym zostawił ale nie wiem czy mi ta mgła zniknie jak wrzucę do akwa grubszy piasek.

Żona mi się załamie bo lekki sajgon w mieszkaniu zrobię:D

Opublikowano

Już miałem wywalać piasek z akwa ale wyjechałem na weekend i po powrocie zauważyłem że woda zaczęła delikatnie się klarować, poczekałem kilka dni i mam prawie "kryształ" (nie robiłem przy akwa kompletnie nic, niczego nie wkładałem do filtrów).

Nie wiem z czego to wynika, największe "zmętnienie" miałem przy wysypie pierwotniaków ale woda mętna była prawie przez miesiąc. Dojrzewanie akwarium to dosyć indywidualna sprawa i tutaj wina piachu być może była pośrednia.

To co mogę poradzić przy tak drobnym piachu to "płukać,płukać i jeszcze raz płukać" prze włożeniem do zbiornika. Mi się wydawało że zrobiłem to dobrze (każdy worek mieszany z podmianą wody w wiadrze po 5 razy + gotowanie) ale przy płukaniu filtra wycisnąłem z niego delikatnie brunatny nalot.

Zbiornik stoi już miesiąc i dopiero od 2 dni można na niego "popatrzyć z uśmiechem":) A tak drobnego piachu tak czy inaczej nie polecam.

post-12234-14695713270657_thumb.jpg

post-12234-14695713271091_thumb.jpg