Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Protomelas st. taiwan jest roślinożerny (zbyt duży również) a aulonocary nie, więc możesz mieć problemy z żywieniem.

Nie łącz w żadnym wypadku 2 gatunków aulonocar bo będziesz miał najprawdopodobniej problemy z krzyzówkami.

A może:

Aulonocara Baenshi

Aulonocara Maulana

Aulonocara hueseri

Aulonocara maylandi

Jeden gatunek do wyboru i do tego:

Lethrinops sp. Red Cap (albo jakaś inna niewielka odmiana lethrinopsa)

Otopharynx lithobates

Gatunki te mają podobne wymagania żywieniowe, są łagodne i nie rosną zbyt duże, chociaż Otopharynx z 14-15 cm będzie miał.

Ale co do 3 gatunków w twoim akwarium nie jestem pewien.

Pozdrawiam:)

Opublikowano
a co z tymi Aulonkami ?? moze byc taki uklad 3 gatunkow?

Nie , nie moze.

Po pierwsze jak chcialbys aulony to wypadaloby sie dowiedziec ktore gatunki mozna laczyc bez problemu ze beda sie krzyzowac.

Niestety te ktore wymieniles, wszystkie naleza do grupy "stuartgranti" i moze dojsc do krzyzowek miedzy nimi, mimo ze bedziesz mial samice z kazdego gatunku.

Druga sprawa jest ich wielkosc i osobiscie nie probowalbym 3 gatunkow duzej aulonocary i do tego jeszce Protomelas.

Z aulon do 300 sprobowac mozesz z maylandi, kandensee, saulosi lub hueseri.Trzech pierwszych ktore wymienilem tez nie powinienes laczyc w jednym zbiorniku(szczegolnie maylandi i kandensee), ryzyko krzyzowek.

Opublikowano
ryzyko krzyzowek

właśnie jestem na etapie zgłębiania wiedzy na temat aulonek i właśnie trzeba dobrać gatunki tak aby wyeliminować możliwość krzyżowania.

To co pisze jan333 może być ciekawe.

Opublikowano

Lethrinops sp. Red Cap (albo jakaś inna niewielka odmiana lethrinopsa)

Otopharynx lithobates

O.lithobates na pewno odpada ze względu na rozmiar(16cm w naturze).

Małe Lethrrinopsy również takie małe nie są, bo dzikusy osiągają 14cm.

To nie zbiornik na takie ryby...

A z aulon można łączyć po jednym gatunku z grupy:

-jacobfreibergi

-chitande

-stuartgranti

-aulony zamieszkujące obszary piaszczyste (np.A.rostratum)

Opublikowano

Co do Otopharynxa to się w sumie zgadzam ale Red Cap nie jest duży. W bazie ryb KM- 11cm na innych serwisach podobna wielkość .

Ja miałem dosyć długo (2lata) samca i miał może z 11-12cm.

Wydaje mi się, że jeśli na upartego chcesz aulony to możesz spróbować:

A. baenschi lub a. hueseri

A. maylandi

Lethrinops sp. Red Cap

w układzie z jednym samcem z każdego gatunku ale będziesz miał wtedy tylko 3 kolorowe ryby bo samice są "piękne inaczej":)

Zastanów się może nad mbuną??

Opublikowano
Co do Otopharynxa to się w sumie zgadzam ale Red Cap nie jest duży. W bazie ryb KM- 11cm na innych serwisach podobna wielkość .

Ja miałem dosyć długo (2lata) samca i miał może z 11-12cm.

Wydaje mi się, że jeśli na upartego chcesz aulony to możesz spróbować:

A. baenschi lub a. hueseri

A. maylandi

Lethrinops sp. Red Cap

w układzie z jednym samcem z każdego gatunku ale będziesz miał wtedy tylko 3 kolorowe ryby bo samice są "piękne inaczej":)

Zastanów się może nad mbuną??

A jeśli zdecydowal bym się na Mbune to co ciekawego byscie mi zaproponowali?

Opublikowano

Bimber, z tym studiowaniem forum od 1,5 roku chyba mijasz się z prawdą. 15 minut wystarczy żeby znaleźć post o łączeniu garunków z rodzaju aulonocara. Ogólnie widze tu jakąś dużą niecierpliwość w twoim podejściu. Namawiam do przeszukania forum, o wiele szybciej znajdziesz wiele odpowiedzi na twoje pytania.

Opublikowano

Po prostu sam się nie mogę zdecydowac jakie gatunki mam trZymac wszystkie sa piekne a w temacie dla kazdego cos kolorowego jest po prostu pod moje wymiary baniaka bardzo ubogie a moja wiedza na temat obsady nie jest taka jak wasza wiec chcialem was poprosic o pomoc bo jeśli tematy ktore tu piszemy wam sa niepotrzebne lu sa dla was smieszne i odsylacie nas do przyklejonych to zablokujcie w_ogóle pisanie w tym temacie i jeśli nie_masz nic ciekawego do zaoferowania prosze o nie wypowiadanie się w tym temacie to nie jest miejsce do spamowania ani tymbardIej do uswiadamiania kogos o tym że jest niecierpliwy bo jak moze być niecierpliwy jak moje akwarium jest już ustabilizowane od 1 miesiaca i nie chcę popelnic bledu że zła obsado chcę jak najbardzIej optymale warunki dla moich pyskow

Proszę używać znaków interpunkcyjnych, no i ortografia się kłania.Perez666.

Opublikowano

Po pierwsze, to prosilbym Cie o uzywanie kropek, przecinkow i innych znakow interpunkcyjnych bo, niestety ale nie da sie przeczytac tego co napisales powyzej.

Moze sam sprobujesz przeczytac swoj post na jednym wdechu.;) ja nie dalem rady.:rolleyes:

Co do obsady do twojeg a akwarium, to jezeli faktycznie studiwales forum 1,5 roku jak mowisz, to powinienes juz miec jakies przykladowe typy co Ci sie podoba.My niestety, ale nie jestesmy zgadnac co Ci sie podoba.

Dla ulatwienia po wpisaniu w "szukajke" 300l otrzymalem 4 strony z wynikami.

Polecam uzywac opcji "szukaj" jak najczesciej, a takze wiecej spokoju i opanowania.

W akwarystyce "..pospiech jest wskazany tylko podczas zbierania wody z podlogi..";) czego oczywiscie Ci nie zycze.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
    • Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
    • Zabawa z żywicą a502ps: https://forum.klub-malawi.pl/topic/21578-jak-używać-purolite-a520e/page/13/#elControls_394430_menu Zwiększyłem podmianę wody do 7,7l/h (140% tygodniowo). Fosforany po tygodniu spadły do 0,8ppm. Przez tydzień pracował dodatkowo filtr 1 mikron na drugiej pompie. Woda czysta, ale przy ciemnym pokoju - widoczna mgiełka w skupionych stożkach światła z ledów wzdłuż akwarium. Wystarczy zapalić światło w pokoju by  znikła. Najwyraźniej to granica związana z samą wodą kranową (nadal idzie przez filtr ceramiczny, który powinien wyciąć wszystko powyżej 0,3 mikrometra) i filtracją biologiczną/karmą. W planach pozostawienie większej podmiany niż 1,2 l/h (20% tygodniowo przez ostatni rok).
    • Nasz klubowy kolega Timi klei dobre akwaria -Akwaria.pro Przy tym wymiarze, co Ty zamierzasz kupić, to od kogo byś nie kupił, to będzie dobrze. Oczywiście o ile ktoś ma doświadczenie w klejeniu akwari
    • Cześć. Od jakiegoś czasu myślę nad nowym akwarium - 120x40x50, z tym że tutaj (dla mnie) już zaczynają się schody - ciężko jest mi znaleźć jakąś zaufaną firmę, do tej pory patrzyłem i najbardziej zaufany wydaje mi się Myciok, z tym że szukając po internecie byłem w stanie znaleźć różne opinie - na tym forum głównie pozytywne i wystawione nie aż tak dawno temu, więc możliwe że jest u tej firmy lepiej niż było, ale byłem w stanie też znaleźć opinie nie aż tak przychylne więc na dwoje babka wróżyła (jak dla mnie). Dodatkowym pytaniem dla mnie jest tutaj czy szyba 8mm będzie wystarczająca, ale to nie jest tutaj aż tak ważne. Do tej pory byłem w miarę przychylny akwaplastowi (ze względu na cenę), ale przemyślałem i w razie nieszczelności mógłbym mieć małą powódź w pokoju, czego wolałbym oczywiście uniknąć. Z góry dzięki za jakieś nakierowanie, bo rzeczywiście ciężko mi jest spośród firm na naszym rynku wybrać, a co do Mycioka już kiedyś słyszałem pozytywne opinie więc może rzeczywiście zamówienie akwarium u niego wyszłoby najlepiej.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.