Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Protomelas st. taiwan jest roślinożerny (zbyt duży również) a aulonocary nie, więc możesz mieć problemy z żywieniem.

Nie łącz w żadnym wypadku 2 gatunków aulonocar bo będziesz miał najprawdopodobniej problemy z krzyzówkami.

A może:

Aulonocara Baenshi

Aulonocara Maulana

Aulonocara hueseri

Aulonocara maylandi

Jeden gatunek do wyboru i do tego:

Lethrinops sp. Red Cap (albo jakaś inna niewielka odmiana lethrinopsa)

Otopharynx lithobates

Gatunki te mają podobne wymagania żywieniowe, są łagodne i nie rosną zbyt duże, chociaż Otopharynx z 14-15 cm będzie miał.

Ale co do 3 gatunków w twoim akwarium nie jestem pewien.

Pozdrawiam:)

Opublikowano
a co z tymi Aulonkami ?? moze byc taki uklad 3 gatunkow?

Nie , nie moze.

Po pierwsze jak chcialbys aulony to wypadaloby sie dowiedziec ktore gatunki mozna laczyc bez problemu ze beda sie krzyzowac.

Niestety te ktore wymieniles, wszystkie naleza do grupy "stuartgranti" i moze dojsc do krzyzowek miedzy nimi, mimo ze bedziesz mial samice z kazdego gatunku.

Druga sprawa jest ich wielkosc i osobiscie nie probowalbym 3 gatunkow duzej aulonocary i do tego jeszce Protomelas.

Z aulon do 300 sprobowac mozesz z maylandi, kandensee, saulosi lub hueseri.Trzech pierwszych ktore wymienilem tez nie powinienes laczyc w jednym zbiorniku(szczegolnie maylandi i kandensee), ryzyko krzyzowek.

Opublikowano
ryzyko krzyzowek

właśnie jestem na etapie zgłębiania wiedzy na temat aulonek i właśnie trzeba dobrać gatunki tak aby wyeliminować możliwość krzyżowania.

To co pisze jan333 może być ciekawe.

Opublikowano

Lethrinops sp. Red Cap (albo jakaś inna niewielka odmiana lethrinopsa)

Otopharynx lithobates

O.lithobates na pewno odpada ze względu na rozmiar(16cm w naturze).

Małe Lethrrinopsy również takie małe nie są, bo dzikusy osiągają 14cm.

To nie zbiornik na takie ryby...

A z aulon można łączyć po jednym gatunku z grupy:

-jacobfreibergi

-chitande

-stuartgranti

-aulony zamieszkujące obszary piaszczyste (np.A.rostratum)

Opublikowano

Co do Otopharynxa to się w sumie zgadzam ale Red Cap nie jest duży. W bazie ryb KM- 11cm na innych serwisach podobna wielkość .

Ja miałem dosyć długo (2lata) samca i miał może z 11-12cm.

Wydaje mi się, że jeśli na upartego chcesz aulony to możesz spróbować:

A. baenschi lub a. hueseri

A. maylandi

Lethrinops sp. Red Cap

w układzie z jednym samcem z każdego gatunku ale będziesz miał wtedy tylko 3 kolorowe ryby bo samice są "piękne inaczej":)

Zastanów się może nad mbuną??

Opublikowano
Co do Otopharynxa to się w sumie zgadzam ale Red Cap nie jest duży. W bazie ryb KM- 11cm na innych serwisach podobna wielkość .

Ja miałem dosyć długo (2lata) samca i miał może z 11-12cm.

Wydaje mi się, że jeśli na upartego chcesz aulony to możesz spróbować:

A. baenschi lub a. hueseri

A. maylandi

Lethrinops sp. Red Cap

w układzie z jednym samcem z każdego gatunku ale będziesz miał wtedy tylko 3 kolorowe ryby bo samice są "piękne inaczej":)

Zastanów się może nad mbuną??

A jeśli zdecydowal bym się na Mbune to co ciekawego byscie mi zaproponowali?

Opublikowano

Bimber, z tym studiowaniem forum od 1,5 roku chyba mijasz się z prawdą. 15 minut wystarczy żeby znaleźć post o łączeniu garunków z rodzaju aulonocara. Ogólnie widze tu jakąś dużą niecierpliwość w twoim podejściu. Namawiam do przeszukania forum, o wiele szybciej znajdziesz wiele odpowiedzi na twoje pytania.

Opublikowano

Po prostu sam się nie mogę zdecydowac jakie gatunki mam trZymac wszystkie sa piekne a w temacie dla kazdego cos kolorowego jest po prostu pod moje wymiary baniaka bardzo ubogie a moja wiedza na temat obsady nie jest taka jak wasza wiec chcialem was poprosic o pomoc bo jeśli tematy ktore tu piszemy wam sa niepotrzebne lu sa dla was smieszne i odsylacie nas do przyklejonych to zablokujcie w_ogóle pisanie w tym temacie i jeśli nie_masz nic ciekawego do zaoferowania prosze o nie wypowiadanie się w tym temacie to nie jest miejsce do spamowania ani tymbardIej do uswiadamiania kogos o tym że jest niecierpliwy bo jak moze być niecierpliwy jak moje akwarium jest już ustabilizowane od 1 miesiaca i nie chcę popelnic bledu że zła obsado chcę jak najbardzIej optymale warunki dla moich pyskow

Proszę używać znaków interpunkcyjnych, no i ortografia się kłania.Perez666.

Opublikowano

Po pierwsze, to prosilbym Cie o uzywanie kropek, przecinkow i innych znakow interpunkcyjnych bo, niestety ale nie da sie przeczytac tego co napisales powyzej.

Moze sam sprobujesz przeczytac swoj post na jednym wdechu.;) ja nie dalem rady.:rolleyes:

Co do obsady do twojeg a akwarium, to jezeli faktycznie studiwales forum 1,5 roku jak mowisz, to powinienes juz miec jakies przykladowe typy co Ci sie podoba.My niestety, ale nie jestesmy zgadnac co Ci sie podoba.

Dla ulatwienia po wpisaniu w "szukajke" 300l otrzymalem 4 strony z wynikami.

Polecam uzywac opcji "szukaj" jak najczesciej, a takze wiecej spokoju i opanowania.

W akwarystyce "..pospiech jest wskazany tylko podczas zbierania wody z podlogi..";) czego oczywiscie Ci nie zycze.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dobieranie akwarium do rozmiaru blatu to trochę dziwny pomysł.  Ale jeśli masz miejsce na akwarium 200x50 to nawet nie zastanawiaj się nad 120x40x50, bo po kilku miesiącach stwierdzisz, że jest za małe i będziesz sobie pluł w brodę, że nie postawiłeś większego. Sprawdź jak duże akwarium możesz zmieścić w pokoju. Potem poprzesuwaj meble, żeby weszło większe. Potem pomyśl czy wszystkie meble są naprawdę potrzebne, sprzedaj te zbędne (budżet wzrośnie), poprzestawiaj znowu te które zostały, żeby zrobić więcej miejsca. Ścian na razie nie burz (to przyjdzie później, jak złapiesz bakcyla), blat olej i celuj w takie szkło i stelaż jakie tam wciśniesz.  Jeśli nie mieszkasz w zabytkowej kamienicy to stropem się nie przejmuj, akwarium 500l waży tyle co dwóch Amerykanów stojących obok siebie, stropy się pod nimi nie zawalają. Jeśli Twój tata się o nie martwi to możesz podłożyć płytę pod stelaż żeby lepiej rozłożyć obciążenie podłogi. Fajnie, że pytasz i szukasz rozwiązań, to dobrze wróży na przyszłość. Jeśli jednak zdecydujesz się na 120x40x50 to bierz tego Juwela o którym pisał @Bartek_De, też od niego zaczynałem - solidny zestaw na początek, służył mi lata bez żadnych problemów.       
    • Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Mam i miałem już kilka różzych zbiorników od Wromaku. Nigdy nie bylo z nimi żadnego problemu. Obecny 375l stoi już 5 lat.
    • @Radiowski Witam Ziomka z pięknego miasta Torunia. 😉 Potwierdzam słowa Andrzeja. Mam od Przemka akwarium, co prawda sam je przywiozłem, bo akurat miałem wyjazd do Szczecina, ale wiem, że zorganizowałby Ci transport. Super wykonanie, zrobi co tylko zechcesz. Różne widziałem tu opinie na temat kontaktu z nim, ja zupełnie nie mogę narzekać, wręcz przeciwnie. Niemal na ostatnią chwilę udało mi się nieco powiększyć ostateczne wymiary zbiornika (początkowo miało być takie, jakie teraz planujesz) - także stawiaj od razu największe, jakie możesz, byś później nie żałował. 😉
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.