Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Proszę o pomoc w identyfikacji moich pysiów. W założeniu miały być to Saulosi i sprzedawca zapierał się że tak jest. Zaznaczyć trzeba że jak je kupowałem to miały nie więcej jak 3 cm. Teraz jak podrosły do ok 5 cm okazuje się że chyba mam 3 gatunki pysiów w akwarium :-( i będę musiał zredukować obsadę lub ją prawie całkowicie zmienić. Ach ta wiedza sprzedawców.

1. Jako pierwszego proszę o identyfikację samca dominującego, nie wiem czemu ale nie ma on żadnej atrapy jajowej, za to skutecznie rozstawia inne rybki po kontach.

dominujac_hqanshn.JPG

dominujac_hqanshs.JPG

2. Chyba samiec, ale na pewno zdominowany przez powyższego, posiada jedną atrapę jajową. Jak samiec dominujący do niego podpływa to albo go przegania w kąt albo charakterystycznie przy nim drga, raz nawet widziałem jak zagonił go w wykopany przez siebie dołek i tam przy nim drgał. Co to może oznaczać? Czyżby zaloty?

zdominowa_hqansrx.JPG

3. Mocno pomarańczowy pyś z atrapą jajową i słabo widocznymi srebrnymi pionowymi pasami. Pomarańczowymi płetwami grzbietową i brzusznymi. Rybka raczej ignorowana przez dominata, za to pyś nr 2, jak do niej podpływa to drga, ale po chwili dominat je obie przegania :-(

pomarancz_hqansre.JPG

4. Jasno pomarańczowa, albo wyblakła pomarańczowa jak kto woli. Posiada atrapę jajową i chyba zaczyna się wytwarzać druga, stąd moje wrażenie że to samiec. Płetwy grzbietowa i brzuszne w odcieniu niebieskiego. Nieustannie przeganiana przez dominata :-(

pomarancz_hqansrw.JPG

5. Nie wiem czemu ale ta rybka najwolniej rośnie ze wszystkich, raczej ignorowana przez dominata.

mala-XJPG_hqansra.JPG

6. Według mnie to chyba tylko ta rybka to rdzenny saulosi, ale niech się wypowiedzą forumowicze :-)

saulosiJP_hqansxq.JPG

7. Zdjęcia tego pysia już nie będę umieszczał ponieważ jestem na 100% pewny że jest to Yellow.

Jest to już cała moja obsada, proszę o wypowiedzi forumowiczów, rady i ewentualnie propozycje co mam teraz zrobić. Dla uzupełnienia dodam że mam baniak 120l (120x40x50). Jako niespełniony miłośnik pyszczaków z dzieciństwa, chciałem w końcu założyć harem saulosi bo zbiornik niewielki. A wyszło jak wyszło, całkiem nie z mojej winy, za to z mojej niewiedzy :-(

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

Kiepskie te zdjęcia , wygląda na to ze sprzedawca wepchał ci jakąś zbieranine.Ja bym mu to oddał w cholere , a tak przy okazji możesz napisać jaki to sklep ku przestrodze innych.Ten dominant wygląda na afre , jasno pomaranczowa na jakąś krzyżówke reda. Do twojego baniaczka kup z dobrego źródła chociaż 12 saulosi i będzie git

Opublikowano

Siedziałem na Google i przypuszczam że 1. i 2. to są P. Zebry 3. i 4. są to Red Redy 5. mała Yellow 6. Saulosi

Ładna lipa wyszła z tego :-( będę musiał się przychylić do postu Mateo i wymienić całą obsadę prócz tej jednej Saulosi. Z tego co się dowiadywałem to tylko te się nadają do tak małego zbiornika. Szkoda polubiłem te rybki :-(

Może ktoś w rejonie Lubina / Dolnośląskie ma na zbyciu Saulosi?

Pozdrawiam

Opublikowano

IMHO to sa bastardy i ciezko stwierdzic kto z kim.2 i 3 moze to rownie dobrze byc krzyzowka L.trewavasae z czyms innym moze z M.estherae.Ciezko "wyczuc":confused:

5 nie wyglada na labidochromisa, predzej pseudotropheus moze saulosi:confused:

Za duzo zgadywania.Na twoim miejscu oddalbym te ryby jak najszybciej i kupil ryby czyste rasowo i ze sprawdzonego zrodla.