Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W prezentowanej instalacji przepływ przez korpusy z ceramiką nie jest spowolniony, nawet wręcz przeciwnie jim go jeszcze bardziej zwiększył zakładając mocniejszą pompę.

Jeżeli parametry w akwarium są OK, może nie potrzeba bawić się z regulowaniem przepływu.

Gdyby tak było zrezygnował bym z FBF...

Opublikowano

Ceramiki weszło jakieś 80% pudełka do obu, czyli dość niewiele. Zastanawiałem się nad rozkruszeniem ceramiki, ale nie było młotka pod ręką.

Przepływ przy pompie na 3 biegu jest w okolicach 2700l/h, czyli 1350 na korpus. Co tydzień podmiana ok. 20%, NH3 - 0, NO2 - 0, NO3 - 5.

Ryb jest ze 30 szt, 3 na 10 cm, reszta na 5.

Jako mechanika pracują teraz 3x50 mikro.

Jutro będę przerabiał jeden korpus na FBF, zobaczymy jak to lata. :rolleyes:

Opublikowano

zapytam z ciekawości - czy jak ładujecie narurowe ceramiką to stosujecie je z przepływem odwróconym i rurką do dna jak w FBF? dla wymuszenia przepływu? czy poprostu zasypany? bo wydaję mi się że tak normalnie zasypany nie będzie wymuszał prrzepływu należycie przez całą ceramikę - woda wpada i zaraz wypada - nie dochodzi do dołu... ;) tak pytam

Opublikowano

Początkowo miałem normalnie, bo wczesniej był sznurek. Po jakimś czasie odwróciłem korpusy z zamiarem nasypania piasku. Przepływ przez ceramikę jest taki sam, tyle, że w drugą stronę no i sam się natychmiast odpowietrza.

Przez jakiś czas miałem domieszane trochę zeolitu i przy przepływie w normalnym kierunku kamyczki podtykały rurę odprowadzającą, odwrotne podłączenie jest wolne od tej wady. Ciekawostką jest dotarcie zeolitu przez 10 cm ceramiki do dziury w rurce. :confused:

Opublikowano

Na starcie tymczasowo miałem ceramikę w dwóch korpusach w pojemnikach na media. Ale to tylko dlatego, że docelowo w tych korpusach po dojrzeniu FBF-a znajduje się Purigen i PhosGuard.

Opublikowano
Możesz zrobić obejście, tzn. za 50um dać trójnik i regulować przepływ zaworem.

Nasunąłeś mi myśl: w rurce prowadzącej wodę na dno korpusu można wywiercić dziurki na górnym końcu i w ten sposób zmniejszyć przepływ przez samo złoże.

Oczywiście ilość i średnicę trzeba by dobrać eksperymentalnie.

Opublikowano
Wiadome że odwrócony, inaczej mijałoby się to z celem...

Niekoniecznie odwrócony tak jak to musi być przy FBF. Filtr z rurką ponawiercaną na dole będzie spełniać swe wymogi w jedną jak i w drugą stronę.