Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Doradźcie coś.

Jaki gatunek wpuścić do akwa żeby robił porządek z narybkiem.

Z każdego (miotu) zostaje po 2-3 szt. Już się uzbierało tego trochę, a wyławianie tego wiadomo z czym się wiąże.

Pomyślałem więc, może jakiś rybożerca - tylko jaki?

Opublikowano

Z tego co slyszalem to Sciaenochromis fryeri sprawdza sie jako dobry eliminator narybku.

Eljot powienien cos wiecej wiedziec na jego temat, bo u niego sprawuje taka wlasnie funkcje.:D

Opublikowano

No z ostatniego tarła nie przetrwał żaden :) zobaczymy dalej. Z mbunowych "rybożerców" ponoć dobrze spisuje się też Melanochromis chipokae i Melanochromis spec. 'northern blue' .

Opublikowano

Obok moich Labidochromis Caeruleus'ow nic nie przeplynie obojetnie, kiedys samica Acei wypuscila mlode przy karmieniu i trwalo to jakies 30 sekund.

Opublikowano

W moim baniaczku tez pływa Sciaenochromis fryeri , ale nie moge powiedziec na 100% ze to on jest eliminatorem narybku gdyz nigdy tego nie zaobserwowalem.Fakt jest jednak taki ze odkad je mam nic nie przezylo :-)

Opublikowano

Musze sprostować, będzie jak w radiu Erewań: wszystko co powiedział Sławek to prawda,aczkolwiek:

-nie samiec tylko samica

-raczej nie polowała

-nie zaobserowowałem luźnego narybku bo dekoracji mało, a jak się wytrą to innych chętnych ryb nie brakuje

-to było dawno i nieprawda :)

Opublikowano
No z ostatniego tarła nie przetrwał żaden :) zobaczymy dalej. Z mbunowych "rybożerców" ponoć dobrze spisuje się też Melanochromis chipokae i Melanochromis spec. 'northern blue' .

Melanochromis spec. 'northern blue' jednak tej ryby nie traktował bym jako eliminatora narybku, na żywo ryba ta robi takie wrażenie, że nie odpuści żadnej mniejszej rybie, a szybko większość mbuna taka się staje. Więc obok eliminacji narybka niechybnie pewnie doszło by do eliminacji większości jak nie wszystkich innych ryb w akwarium.

U mnie S. f. samiec jak i samice sprawują się doskonale w roli eliminatorów, N.livingstoni - też jest rewelacyjny - ale ten drapieżnik nie nadaje sie do każdego akwarium i nie do każdej obsady.

Przy spokojniejszych rybach, lepiej jest tak urządzić akwarium, aby było mniej kryjówek dla narybku, niż wpuszczać jakiegoś "agresora" silna ryba zdominuje akwarium i będzie to na pewno z krzywdą dla tych ryb które będą słabsze - i nie chodzi mi o te że mogą zginąć ale stracą wiele ze swojego uroku.