Skocz do zawartości

Odróżnienie płci u P. Saulosi, degtal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam wątpliwość co do odróżnienia płci u P. Saulosi. Dorosłe samice mogą mieć na obrzeżu płetwy grzbietowej czarny paseczek? Jeżeli tak, to trafiła mi się jakaś agresywna samiczka, bo non stop gryzie po pyszczku samca tej samej wielkości co ona, obgryzła już go do żywego (tylko pyszczek) ten biedak siedzi w kącie wystraszony... szkoda bo już się do połowy ładnie wybarwił i chcę go oglądać. Wydaje mi się że go dyskryminują, bo jest czarny. Innego wytłumaczenia nie ma... :???:

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, ale jednak moja samica trochę inaczej wygląda, ma cały czas czarne obrzeża płetwy grzbietowej i ustawia w akwarium inne ryby, w sumie odkąd pamiętam to dominuje. Podskakiwała nawet do większych od siebie redów. Wstawię jej zdjęcia, niestety robione przez zaglonioną szybę :/ Wstyd mi...

W celu identyfikacji ryb, zapraszam do galerii.Perez666.

Opublikowano

Tak jak zapewne przeczytałaś, pewna być nie możesz co do płci, dopóki nie zauważysz, ze inkubuje, ale mnie to wygląda na dominującą samice.

• Dziękuję 1
Opublikowano

u mnie było podobnie, samica rozstawiała wszystkie samice w akwarium, też ma płetwę grzbietową zakończoną na czarno, jak się wkurzy to dostaje pasków i maseczkę na głowie.

Teraz inkubuje, pływa z pełną gębą i dalej się tak wybarwia.

Fakt jest jeden inkubuje jako ostatnia z samic.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Samice saulosi żadnych czarnych brzegów płetw nie mają. Czy dobrze rozumiem,że trzymasz tam jeszcze red-redy?

Oj mają mają.

Ja miałem saulosi które inkubowały i miały zaciemnioną końcówkę płetwy grzbietowej.

Może nie wygląda to jak u Yellowków ale jest.

Jak samica agresywna lub się lała z inną rybą to to zaciemnienie robiło się dużo wyraźniejsze.

Opublikowano

Linia nie jest wyraźna, często jej intensywność się zmienia, ale faktem jest, że takową posiadają. Z początku u siebie myślałem, ze to niewybarwiony samiec, ale gdy zaczął(a raczej zaczęła:)) inkubować to już niemiałem wątpliwości...