Jump to content

Obsada do 180 cm długości

piczman

Recommended Posts

Wielkie dzięki, podoba mi się :)

Jeszcze jedno, mam w tej chwili saulosi 5 szt., mogę Je wpuścić do tych co wyżej ?

I jakie ilości z danego gatunku wpuścić tak zeby pusto nie było i nie za ciasno dla ryb ?

Akwarium będzie do podziwiania a nie do hodowli .

Krótko i na temat -

http://forum.klub-malawi.pl/kazdego-cos-kolorowego-przykladowe-obsady-t13997.html

Przejrzyj to, zobacz na czym chcesz bazować i wtedy łatwiej będzie nam Ci pomóc w ''niestandardowej'' obsadzie.

Patrzyłbym na gatunki do 240l, bo u Ciebie pomimo tych 180cm, to tylko 288litrów się mieści...

A haremy domyślnie tak jak zawsze tj. 1/3-4 przy 4 lub 3 gatunkach, natomiast przy dwóch 2-3/4-6.

Ps. demasoni

tropheops sp red fin lundu

Labidochromis sp Hongi

Same pasiaki w tej obsadzie...i wszystkie to agresory...

20szt. to zdecydowanie za dużo, ok.14szt. to max.

Saulosi z demasoni = problem.

Tak samo połączenie saulosi z dużym,silnym terytorialnym Tropheopsem nie jest najlepsze.

Ja bym proponował na początek przygody z Malawi "łatwiejsze" gatunki, jak np. saulosi,I.sprengerae oraz M.cyaneorhabdos.Ewentualnie hongi zamiast cyaneorhabdos(hongi to jednak mały rozrabiaka).

Same pasiaki w tej obsadzie...i wszystkie to agresory...

20szt. to zdecydowanie za dużo, ok.14szt. to max.

No takie własnie były kryteria doboru tej obsady, roslinozerne agresory

Wszystkie pasiaki ale po pierwsze róznej wielkości a po drugie z różnym odcieniem

Demasoni ciemny niebieski, Hongi błękit i czerwień a Tropheops zółty.

Napewno nie bedzie monotonnie.

Saulosi z demasoni = problem.

Tak samo połączenie saulosi z dużym,silnym terytorialnym Tropheopsem nie jest najlepsze.

Ja bym proponował na początek przygody z Malawi "łatwiejsze" gatunki, jak np. saulosi,I.sprengerae oraz M.cyaneorhabdos.Ewentualnie hongi zamiast cyaneorhabdos(hongi to jednak mały rozrabiaka).

U siebie mam Saulosi, Rdzawy, Mainagno i Hongi

Powiedzmy sobie szczerze że rdzawy to ryba nijaka, zwłaszcza te dostępne w Polsce. Samice Hongi już są od niego ładniejsze i ciekawsze.

Rdzawy ładnie wychodzi tylko na zdjęciach.

Pozatym piczman chyba nie rozpoczyna zabawy z malawi tylko to jest jego kolejny baniak wiec wie czego sie spodziewać chyba. Jakies podstawy ma zeby podejść do tematu ambitnie.

A gdzie autor wątku napisał że obsada ma być roślinożerna i wysoce agresywna?

Kolejną sprawą jest dostęp do red fina Lundu, gdzie go widziałeś?

Dalej, decydując się na demasoni musi ich wpuścić ok.18szt. by docelowo zostało ok 10-12, a więc automatycznie na trzeci gatunek nie ma miejsca.

Nie wiem.czy kolega jest przygotowany na wieczne utarczki i straty w obsadzie, bo przy takiej konfiguracji jest to nie uniknione.

Podoba mi się takie połączenie : saulosi,I.sprengerae i hongi .

Może być ? :)

A gdzie autor wątku napisał że obsada ma być roślinożerna i wysoce agresywna?

To były moje kryteria doboru a nie autora.

Kolejną sprawą jest dostęp do red fina Lundu, gdzie go widziałeś?

tak na szybko to tan-mal ma w ofercie na zamówienie red fina Hai reef.

Dalej, decydując się na demasoni musi ich wpuścić ok.18szt. by docelowo zostało ok 10-12, a więc automatycznie na trzeci gatunek nie ma miejsca.

Wiadomo ze nikt nie przewidzi ile zostanie docelowo ryb.

Wydaje mi sie że 8-demasoni, 1/3 Hongi i 1/3 red fin niebyłoby złą obsadą na ten litraż.

Nie wiem.czy kolega jest przygotowany na wieczne utarczki i straty w obsadzie, bo przy takiej konfiguracji jest to nie uniknione.

No ja też nie wiem, to była tylko propozycja. Kolega zrobi co będzie chciał.

Napewno to jest wymagająca obsada. Ale zgony i utarczki zdarzają sie nawet w polecanej łagodnej obsadzie.

Nie ma sensu kontynuować tego offtopa.

Pozdr G.