Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem w trakcie urządzania nowego zbiornika.

Standardowa 450-tka:

tło: czarna folia samoprzylepna

dekoracja: 100kg łupka serecytowego, 40kg piasku kwarcowego

oświetlenie: docelowo 1x power-glo 36W

filtracja: docelowo chyba JBL CrystalProfi e1501 GreenLine(rozwazam takze chinczyka HW) + at-203 lub jakis aqua-szut.

obsada: miały być tropheusy, ale jednak zdecydowalem sie na Malawi, planuje aulonocary+ labidochromis caeruleus, do tego (wiem ze nie powinienem) moze tanganikanskie frontosy lub jakies copadichromisy.

O obsadę proszę pytać w dziale do tego przeznaczonym,OT będzie usuwany.Perez666.

Proszę o jakies porady bardziej doswiadczonych hodowcow. Daje dw przykłady ułożenia kamieni. Ktore Waszym zdaniem bedzie lepsze?

ab4edb10b5543c8fm.jpg

75984893e4d88349m.jpg

Nie chciałem robic zbyt wielu grot, zeby wygladalo to w miare naturalnie i zabym potem nie mial az takiego problemu z odlawianiem inkubujacych samic. Co sadzicie o pomysle dolaczenia do obsady Cyphotilapi frontosy?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Aulony lubią piach więc zostawiłbym więcej przestrzeni (to nie mbuna :)), z pierwszej aranżacji zostawił bym prawą stronę a z lewej sam piach. Pewnie i tak będziesz jeszcze kombinował aby przesłonić sprzęt.

Opublikowano

Pierwsze ułożenie jest dużo lepsze, ale tak jak pisze eliot, pamiętaj o przesłonięciu tego ''potwora'' tj. atmana.

I mam pewne obawy co do tego czy jedna świetlówka wystarczy, ale zawsze można dołożyć drugą;) ...

Opublikowano

nad frontosami jeszcze sie zastanawiam. Nie wiem czy w ogole uda mi sie je nabyc w okolicy w rozsadnej cenie. Kupiłem filtr jbl'a i piasek kwarcowy na allegro. Skandal, 40kg piasku wyszlo mnie drozej niz 100kg kamieni w firmie urzadzajacej ogrody. Ale coz, budowlany zbyt brzydki, a w zoologicznym jeszcze drozej wychodzi...

Opublikowano
Nie wiem gdzie mieszkasz,ale w Castoramie 25 kg piasku kosztuje nie całe 8 zł.Pierwsze ułożenie kamieni lepsze .

Jestem z Torunia. A co to za piasek z tej castoramy?taki biały kwarcowy?

Opublikowano
A co to za piasek z tej castoramy?taki biały kwarcowy?

To piasek dekoracyjny na tynki chyba. Kolorystycznie coś pomiędzy bielutkim kwarcowym, a budowlanym. Problemem jest płukanie, bo trzeba poświęcić więcej czasu niż przy budowlanym, ale za taką cenę:)...

Zdjęcia zbiorników z tym podłożem znajdziesz w galerii.