Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Przeczytałem w magazynie „MOJE AKWARIUM” artykuł pt.: „ Co w filtrze piszczy- czyli trochę teorii o filtracji”. Stoi tam między innymi, że nie należy płukać wkładów gąbkowych wodą zlaną z akwarium bo jest to mało skuteczne, a zaleca się płukanie pod letnią bieżącą wodą. Porównując to z punktem widzenia większości Forumowiczów KM występuje tu nie lada sprzeczność. Co o tym mają myśleć początkujący akwaryści? Skoro KM podjęło jakąś współpracę z ww. magazynem, to może w porozumieniu dało by się wypracować wspólny punkt widzenia. Wtedy można by mówić jednym głosem, co było by według mnie korzystne dla akwarystyki.

Zapraszam do dyskusji. Sławek

Opublikowano

No to może w takim razie ja na początek.

Wydaje mi się że oczyszczenie filtra ma na celu wywalenie z niego syfów mechanicznych, głównie odchodów czy resztek pokarmu. I to czy filtr wypłukało sie dobrze widać praktycznie od razu, ja oceniam to wizulnie. Płuczę z przyzwyczajenia w wodzie z akwa, ale wydaje mi się że nie ma się co litować nad tą garstką bakterii żyjących w gąbce filtra wewnętrznego, do filtracji biologicznej jest kubeł. Reasumując: myślę że płukanie wodą z akwa lub bieżącą może być jednakowo skuteczne (ale w końcu może się mylę, nie czytałem artykułu).

Pozdrawiam - Radek Tomalak 8)

Opublikowano

A napisali dlaczego nie skuteczne ???

Z mojego doswiadczenia -- da sie dosc dobrze wyplukac w wodzie zlanej z akwa do tego stopnia, ze po przeniesieniu pod wode biezaca nie widac roznicy ;]

Intereresuja mnie wiec przyczyny dla ktorych autor artykulu uwaza, ze jest to nieskuteczne.

Opublikowano

No niestety autorka tego artykułu nie uzasadniła powodu swojego punktu widzenia. Napisane zostało to tak ogólnikowo. Jednak śni mi się jakiś kompromis-jednoznaczny argument, za którym ja i inni mogli by podążać

Opublikowano

Każdy wkład nawet gąbkowy który stosuje się jako prefiltr na wejściach do filtrów kubełkowych lub filtrach turbinowych w '' dobrych'' warunkach gdy osiedlą się na nim bakterie nitryfikacyjne staje się wkładem biologicznym ,wiec zdecydowanie zaleca się płukanie w wodzie z akwa . Woda letnia też jest pojęciem bardzo szerokim ,dla jednego może to być 25 stopni C dla drugiego 45 stopni. W drugim przypadku bakterie ulegną całkowitemu zniszczeniu. Tak nawiasem czasopismo nazywa się ,,Nasze Akwarium'' :wink:

Opublikowano

Faktycznie: „NASZE AKWARIUM”. Przepraszam. :oops: Ostatnio chodzę jakiś roztargniony. Wiosna się zbliża, ale nie wiedziałem, że i na takich staruchów jak ja też działa.

Opublikowano

Witam,

czytałem w/w artykuł i absolutnie nie podzielam zdania autorki :twisted:

Jeżeli w akwa jedynym filtrem jakim jest jest filtr wewnętrzny, to wypłukanie go dokładnie w ciepłej bieżącej wodzie z kranu, spowoduje niestety wyeliminowanie pożytecznych bakterii nitrifikacyjnych. Zrobiłem to kiedyś czyszcząc fluvala 1 z mojego drugiego akwa, w którym z krewetkami pływają neony innesa. Efekt, zgon czterech neonków po 24 godz. Zmiana na "brudną" gąbkę z innego filtra spowodowała stabilizację w akwa i wszystko wróciło do normy. Przy stosowaniu dwóch filtrów tj. kubła i wewnętrznego pracującego jako mechaniczny, płukanie gąbki z tego drugiego pod bieżącą wodą nie ma większego znaczenia, gdyż za pożyteczne bakterie odpowiada kubeł. I to powinna wyraźnie zaznaczyć autorka artykułu :wink:

A tak nawiasem mówiąc czy nie można dokładnie wypłukać gąbki w wodzie z akwa :roll: :?: Myślę, że można i wyjdzie to jedynie na pożytek naszym podopiecznym :D

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.