Slavo Opublikowano 7 Marca 2007 #1 Opublikowano 7 Marca 2007 Witam! Przeczytałem w magazynie „MOJE AKWARIUM” artykuł pt.: „ Co w filtrze piszczy- czyli trochę teorii o filtracji”. Stoi tam między innymi, że nie należy płukać wkładów gąbkowych wodą zlaną z akwarium bo jest to mało skuteczne, a zaleca się płukanie pod letnią bieżącą wodą. Porównując to z punktem widzenia większości Forumowiczów KM występuje tu nie lada sprzeczność. Co o tym mają myśleć początkujący akwaryści? Skoro KM podjęło jakąś współpracę z ww. magazynem, to może w porozumieniu dało by się wypracować wspólny punkt widzenia. Wtedy można by mówić jednym głosem, co było by według mnie korzystne dla akwarystyki. Zapraszam do dyskusji. Sławek Cytuj
lebovski Opublikowano 7 Marca 2007 #2 Opublikowano 7 Marca 2007 No to może w takim razie ja na początek. Wydaje mi się że oczyszczenie filtra ma na celu wywalenie z niego syfów mechanicznych, głównie odchodów czy resztek pokarmu. I to czy filtr wypłukało sie dobrze widać praktycznie od razu, ja oceniam to wizulnie. Płuczę z przyzwyczajenia w wodzie z akwa, ale wydaje mi się że nie ma się co litować nad tą garstką bakterii żyjących w gąbce filtra wewnętrznego, do filtracji biologicznej jest kubeł. Reasumując: myślę że płukanie wodą z akwa lub bieżącą może być jednakowo skuteczne (ale w końcu może się mylę, nie czytałem artykułu). Pozdrawiam - Radek Tomalak 8) Cytuj
VDR Opublikowano 7 Marca 2007 #3 Opublikowano 7 Marca 2007 A napisali dlaczego nie skuteczne ??? Z mojego doswiadczenia -- da sie dosc dobrze wyplukac w wodzie zlanej z akwa do tego stopnia, ze po przeniesieniu pod wode biezaca nie widac roznicy ;] Intereresuja mnie wiec przyczyny dla ktorych autor artykulu uwaza, ze jest to nieskuteczne. Cytuj
Slavo Opublikowano 7 Marca 2007 Autor #4 Opublikowano 7 Marca 2007 No niestety autorka tego artykułu nie uzasadniła powodu swojego punktu widzenia. Napisane zostało to tak ogólnikowo. Jednak śni mi się jakiś kompromis-jednoznaczny argument, za którym ja i inni mogli by podążać Cytuj
jack_br Opublikowano 8 Marca 2007 #5 Opublikowano 8 Marca 2007 Każdy wkład nawet gąbkowy który stosuje się jako prefiltr na wejściach do filtrów kubełkowych lub filtrach turbinowych w '' dobrych'' warunkach gdy osiedlą się na nim bakterie nitryfikacyjne staje się wkładem biologicznym ,wiec zdecydowanie zaleca się płukanie w wodzie z akwa . Woda letnia też jest pojęciem bardzo szerokim ,dla jednego może to być 25 stopni C dla drugiego 45 stopni. W drugim przypadku bakterie ulegną całkowitemu zniszczeniu. Tak nawiasem czasopismo nazywa się ,,Nasze Akwarium'' Cytuj
Slavo Opublikowano 8 Marca 2007 Autor #6 Opublikowano 8 Marca 2007 Faktycznie: „NASZE AKWARIUM”. Przepraszam. :oops: Ostatnio chodzę jakiś roztargniony. Wiosna się zbliża, ale nie wiedziałem, że i na takich staruchów jak ja też działa. Cytuj
limar Opublikowano 8 Marca 2007 #7 Opublikowano 8 Marca 2007 Witam, czytałem w/w artykuł i absolutnie nie podzielam zdania autorki Jeżeli w akwa jedynym filtrem jakim jest jest filtr wewnętrzny, to wypłukanie go dokładnie w ciepłej bieżącej wodzie z kranu, spowoduje niestety wyeliminowanie pożytecznych bakterii nitrifikacyjnych. Zrobiłem to kiedyś czyszcząc fluvala 1 z mojego drugiego akwa, w którym z krewetkami pływają neony innesa. Efekt, zgon czterech neonków po 24 godz. Zmiana na "brudną" gąbkę z innego filtra spowodowała stabilizację w akwa i wszystko wróciło do normy. Przy stosowaniu dwóch filtrów tj. kubła i wewnętrznego pracującego jako mechaniczny, płukanie gąbki z tego drugiego pod bieżącą wodą nie ma większego znaczenia, gdyż za pożyteczne bakterie odpowiada kubeł. I to powinna wyraźnie zaznaczyć autorka artykułu A tak nawiasem mówiąc czy nie można dokładnie wypłukać gąbki w wodzie z akwa :roll: :?: Myślę, że można i wyjdzie to jedynie na pożytek naszym podopiecznym Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi