Skocz do zawartości

Dominacja w akwarium...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Biorąc pod uwagę to że ryba dominująca w akwarium była bardzo agresywna i nie uchowały by sie nowo zakupione rybki, są naprawdę małe. Oddałem ryby do zoologicznego i czekam na saulosi, tylko gosc mowi ze ma gatunek ktory wyglada jednakowo - beżowy czy jakos tak. Powiedzial ze sciagnie mi taki którego samica jest zolta a samiec niebieski. Te rybcie które sprzedaje sa takie malutkie przy tych moich, to akwarium bedzie takie puste przez dlugi czas. Mam nadzieje ze bedzie spokoj teraz przy tej obsadzie. Pytajac sie go co mi radzi co do obsady powiedzial ze moge przerybic akwarium i dominacja zniknie, polega to na wpuszczeniu 30 szt i zadna ryba nie zdarzy sie zaklimatyzowac ani znalesc swojego kata. 2 sposobem to mowi ze jeden gatunek jakis, ze jak mam yellowki to zebym zostawil ale ze on mi nie sciagnie tak duzych ryb do moich. i tak myslac co by tu robic, postanowilem zakupic saulosi. Dziekuje wszzystkim za pomoc. temat mozna zamknac, chyba ze chce ktos cos jeszcze dodac. pozdrawiam, Magik88

Opublikowano

Sprzedawca miał racje co do próby zmniejszenia agresji w akwarium.Tylko pamiętaj przerybienie musi być kontrolowane jeśli wybierzesz ta opcje.

Co do wyboru rybek to ja osobiście wybrałbym Yellow ale wybierając Saulosi będzie w akwarium kolorowiej i optycznie bedzie wyglądało jakbyś miał dwa gatunki,wybór podejmiesz sam.

Opublikowano

Absolutnie nie miał racji, gdy ryby zaczną dorastać będzie im brakować miejsca i zaczną się wybijać...widać teoria "kontrolowanego przerybienia " w osiedlowych zoologach nadal popularna, niestety bardzo złą dla samych zainteresowanych czyli ryb...

Opublikowano
Sprzedawca miał racje co do próby zmniejszenia agresji w akwarium.Tylko pamiętaj przerybienie musi być kontrolowane jeśli wybierzesz ta opcje.

Sprzedawca dobrze sprzedawał ;) 30 pyszczaków w 200l to .......

Nie ma czegoś takiego jak kontrolowane przerybienie (chyba że z siatką nad akwa niczym wędkarz).

Opublikowano

Nie chodziło mi o liczbę ryb w akwarium,a o to,że sprzedawca miał racje ,że są dwa sposoby na obnizenie agresji u ryb:

1.Kontrolowane przerybienie

2.Mniejsza liczba rybek i dużo zakamarków,

Nie taka jest prawda?Co do przerybienia kontrolowanego to chyba jest różnica czy w akwarium jest 8szt.,10szt.,a 15szt. czy nie?

Opublikowano

Niestety przerybienie jest zazwyczaj niekontrolowane bo non stop pojawiją się młode ryby które chcąc nie chcąc trzeba odłowić, inaczej to ocet przyprawy i ....:). Oczywiście można zrobić akwa typu hodowlanego - 0 dekoracji i gęsto ryb ale czy o to nam chodzi ???

Opublikowano

Mówimy o kontrolowanym przerybieniu,które to polega na wprowadzenie większej ilości ryb w stosunku do istniejących rewirów,tak aby agresja była rozładowywana na większą ilość ryb,a nie tylko na jedną czy dwie szt.

Opublikowano
agresja była rozładowywana na większą ilość ryb,a nie tylko na jedną czy dwie szt.

Aby to miało sens to musisz tych ryb napchać jak do tramwaju w godzinach szczytu, a to z kolei zabija ich naturalne zachowania więc ..... Jak nie możesz patrzeć na potyczki i przepychanki to lepiej zdecydować się na inne ryby, jest ich wiele i są nawet bardziej kolorowe :)

Opublikowano
To powiesz mi,że nie ma różnicy czy na jedną rybe wypada 20l i dana cześć podłoża czy 15l i o jedna czwarta mniejsza część powierzchni dna?

Nie bardzo rozumiem o jaką różnicę ci chodzi ? Jeśli o komfort ryb i estetykę to widzę dużą, jeśli o agresję to będzie taka sama tylko ilość razów na sztukę statystycznie będzie inna ale jak już kiedyś pisałem, pyszczaki są trochę jak dresiarze - każdy kopnie słabszego leżącego na ziemi :( więc zgony będą się zdarzać w każdej konfiguracji.