Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Planuję akwarium o wymiarach 94,5 x 37 x 45h bo takie mi się maksymalnie mieści. O razu mówię, że na szafkę i akwarium o standardowych wymiarach nie mam miejsca.

Jeśli chodzi o dekoracje to będzie piasek kwarcowy + serpentynit (mam nadzieję).

Zbuduję skalne rumowisko ale postaram się nie zabierać nim za dużo wody.

Cały czas nie mogę się zdecydować co by do tego akwarium wpuścić.

Chciałbym jednak dwa gatunki o w miarę różnym ubarwieniu, żeby nie było zbyt niebiesko-żółto. Rybki będę kupował w sklepie www.sklep.malawian.pl także poproszę propozycje dotyczące gatunków jakie tam są dostępne.

BTW czytałem niedawno na tym forum, że maingano to samotniki - czy to oznacza że mogłaby być np. jedna sztuka? czy w ogóle któryś z gatunków nadaje się do trzymania pojedynczo jako pewne urozmaicenie bo widzę że niektórzy posiadają pojedyncze sztuki?

Pozdrawiam

Opublikowano

Pojedyńcze ryby to efekt uboczny różnych przygód z obsadami, nie powinno się trzymać pyszczaków w ten sposób bo prędzej czy później wytrą się z nie swoim gatunkiem. Oczywiście te skłonne do krzyżówek. Ale jakie mazalianse, teoretycznie niemożliwe czasem wychodzą to tylko google wie. Moim zdaniem w takim akwarium należałoby, no jeśli opcja zmiany biotopu nie wchodzi w grę, skupić się na jednym gatunku za to z ciekawymi samicami.

Opublikowano

Gatunek - dowolny z małej mbuny, jakieś 50% więcej niż planowana obsada, potem sobie dobierzesz z tego haremik. Jednak naprawdę pomyślałbym o większym zbiorniku.

Opublikowano

Masz bardzo małą głębię w tym szkiełku.O dwóch gatunkach bym zapomniał, skup się nad jednogatunkową obsadą.Jeżeli chcesz mieć urozmaicenie w kolorach, to oczywiście gatunek o wyraźnym dymorfiźmie płciowym.

Opublikowano
darkon: jeżeli wybrał bym taką obsadę to ile młodych muszę kupić na początku?

To jest loteria, nigdy nie wiadomo na jaki trafisz miot, ja zawsze biorę przynajmniej 10 szt, z wyjątkiem moich ulubionych Labeotropheus trewavasae, bo tam od razu widać co jest co :D. Pomyśl jednak nad jednogatunkowy akwarium jeżeli nie możesz zwiększyć zbiornika i kup 10 Pseudotropheus saulosi, z tej ilości pewnie uda ci się wybrać takie sensowne stadko np 2+5. Bardzo popularny gatunek, ale ma pięknie ubarwione samce i samice też są niczego.