Skocz do zawartości

zakładanie akwarium 450l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

serpentynit-myślałem również o nim ale do składu mam dość daleko bo ok panad 50km. Dziś do domku przywiozłem skaly-jakie dopiero jutro się dowiem po wygotowaniu i wstawię zdjęcie co to jest, może akurat się przydadzą.

Opublikowano

Ważna jest porowatość czym większa tym lepiej...Co do węgla zapewnia krystaliczną wodę i pochłania związki pigmentowe oraz związki organiczne-wada to że działając jak filtr mechaniczny szybko się zapycha. Chemicznie pewnie działa około 3 tygodni. Na początek przyda się na pewno...

Opublikowano
Ważna jest porowatość czym większa tym lepiej...Co do węgla zapewnia krystaliczną wodę i pochłania związki pigmentowe oraz związki organiczne-wada to że działając jak filtr mechaniczny szybko się zapycha. Chemicznie pewnie działa około 3 tygodni. Na początek przyda się na pewno...

porowatość czego?

węgiel i owszem zapewnia przejrzystą wodę, ale wymaga wymiany stosunkowo często -- jak często to zależy od obciążenia i ogólnej charakterystyki prowadzenia zbiornika i na pewno nie polecałbym go początkującym

stekiem bzdur jest że działa jak mechaniczny - raczej chemiczno-biologiczny, gdzie w wyniku reakcji chemicznej więzi zwiazki organiczne ale tylko do pewnego momentu - potem oddając je do wody - natomiasst bbiologiczny bo jego porowatość daje dużo miejsca dla bakterii

--

serpentynit-myślałem również o nim ale do składu mam dość daleko bo ok panad 50km. Dziś do domku przywiozłem skaly-jakie dopiero jutro się dowiem po wygotowaniu i wstawię zdjęcie co to jest, może akurat się przydadzą.

a po co je gotowac?

Opublikowano

Kolego Makok porowatość i przepuszczalność siateczki lub struktura, granulat węgla również częściowo wyłapuje zanieczyszczenia z wody to chyba logiczne. Nawet zwykły żwirek może być materiałem filtrującym mechanicznie.

Po drugie pisałem ze często trzeba wymieniać.

po trzecie na początek jest akurat bo jak z jakiś materiałów nie do płukanych coś się dostanie to węgiel to wyłapie...Będzie też na starcie mniejsze zmętnienie pierwotniakami, ale to tylko moje skromne zdanie

a porowatość ceramiki-ps podawana czasami jest na opakowaniu

Opublikowano

hmm tyle że wkłady mechaniczne trzeba wymienić częściej niż raz na 3 tygodnie... dlatego węgla bym tak nie nazwał ;)

właśnie na początek nie jest, bo osoba niedoświadczona wsadzi taki węgiel i przedstawię Ci przykładowy możliwy dalszy scenariusz:

- dzień 1 start baniaka

- dzień 20 - no2 w szczytowym momencie - osoba oczytana że węgiel trzeba wymieniać co koło 3 tygodnie wymienia, tymczasem to na węglu rośnie 2/3 złoża w stosunku do pozostałych mediów na początku istnienia baniaka, bo węgiel utrzymując związki organiczne dodatkowo je dokarmia... osoba wywala węgiel i traci większość złoża...

- dzień 40 - powinien być zamknięty cykl, ale nie jest bo po zabraniu złoża azotyny dalej utrzymują się zbyt wysoko do wpuszczenia ryb...

itd..

to tylko przykład

ale początkujący może nie mieć o tym pojęcia... i zamiast startować tradycyjnie na złożu niewymienym i własnych siuśkach, które złoże to wzmocnią, bo jest w nich zwykle nawet w połowie szklanki o tone więcej substancji niż w kupach ryb, to zrobi jak mówisz i rozchwieje sobie akwarium w pierwszych 3 misiącach... po co?

po to żeby nie miał zakwitów?

wiesz co? startowałem 4 baniaki w swoim życiu i nigdy zakwitu nie miałem - bez lamp UV, węgla itp

i mimo że jestem do niego przekonany to polecę tylko komuś kto wie co robi ;)

Opublikowano

Fakt masz racje...nie pomyślałem ze może za dużo ktoś grzebać.

Startowałem od zera kilka zbiorników i zawsze dawałem węgiel, i problemów nie miałem a bakterie osadzały się na węglu ale również tam gdzie powinny.

Przy hodowli paletek tylko go unikałem.

Opublikowano
Fakt masz racje...nie pomyślałem ze może za dużo ktoś grzebać.

Startowałem od zera kilka zbiorników i zawsze dawałem węgiel, i problemów nie miałem a bakterie osadzały się na węglu ale również tam gdzie powinny.

Przy hodowli paletek tylko go unikałem.

ja też węgiel stosowałem czasem w rożnych formach i też nie u palet :D

nareszcie trafił się ktoś na poziomie do dyskusji, bez urazy dla pozostałych ;)

peace krondyl :)

Opublikowano

Wegla nie dawałem jak narazie do filtra bo jest cały zapełniony ceramika. Po co wygotowywać? ja zawsze gotowałem kamienie do akwarium, korzenie w celu pozbycia się bakterii. Od kąd pamiętam to tak robiłem.

Opublikowano

korzenie nie powodują pozbycia się bakterie-nawet te torfowe powolutku gniją mimo dużej zawartości garbników, kwasów humusowych -co innego ketapang, torfin, torumin, wyciąg z liści dębu, szyszki olchy. Niestety to nie do malawi...Rybcie nie lubią zbytnio tych specyfików..