Skocz do zawartości

zakładanie akwarium 450l

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja od 1,5 roku przy takim samym akwarium mam :kubeł Atman CF-1200,wewn. dwa atman AT-202 głowica,wszystko kupione w "Sklep malawi" i jak dotąd spisuje się bez zarzutu.

Opublikowano

Kubeł juz jest w domku. Padło na Tetra EX 2400. Co prawda uzywany i bez wirnika ale części już są w drodze. Dzis bede chciał zamówic pozostałe rzeczy. I mam Pytanko. Ile koszy wysypać ceramika? I używać węgla aktywowanego?

Opublikowano

Na samej górze zostaw jedną warstwę gąbki, a pozostałe kosze wypełnij full porowatą ceramiką. Węgiel jest zbędny, chyba, że ryby przechodziły ostatnio jakieś leczenie...

Opublikowano

NO i od wczoraj myślę ile zakupić ceramiki... Filtr jest dość duży wiec zasypując go całego ceramika możemy wytworzyć bombe biologiczna... Wiec ile wsypać żeby dobrze filtrowało?

Opublikowano
NO i od wczoraj myślę ile zakupić ceramiki... Filtr jest dość duży wiec zasypując go całego ceramika możemy wytworzyć bombe biologiczna... Wiec ile wsypać żeby dobrze filtrowało?

W jakim sensie? Twoja wypowiedź jest zdumiewająca, zwykle każdy dążył do wykorzystania złoża jak największego a ilość ceramiki była ograniczona zasobnością portfela. A poważnie,to będzie "dobrze filtrowało" jeśli tej ceramiki czy innego wkładu, np. gruboziarnistej gąbki będzie wystarczająca ilość do zasiedlenia przez bakterie (ale nie będzie ich nigdy więcej niż wynikałoby z ilości związków azotowych jakie mają do utlenienia). Czyli w uproszczeniu zależy od ilości ryb w akwarium. W filtrze wypełnij koszyki wg. uznania zostawiając sobie jakieś miejsce na dodatkowe media w razie potrzeby, np. węgiel aktywowany. Tak czy inaczej o żadnej bombie nie może być mowy. Jedyna opcja to za mały/żaden przepływ wody przez filtr, np. na skutek braku zasilania przez kilka godzin albo jakiegoś wyjątkowego zabrudzenia, gdzie zostaje zużyty cały tlen.Część złoża umiera, tworzą się strefy zasiedlone przez bakterie beztlenowe,które mogą wtórnie wytworzyć siarkowodór itd. Ale to jest ekstremalna sytuacja.

Opublikowano
ile zakupić ceramiki...

A czy przypadkiem w zestawie nie masz w ostatnim koszu tej ceramiki ''mechanicznej''? Ja u siebie sprawdziłem ile mieści się jej w jednym koszu, wywaliłem i poszedłem kupić 3x więcej, na wypełnienie pozostałych koszy...

--

Aaa, i pamiętaj że ta standardowa waży trochę więcej niż ta porowata(z wiadomych względów:)) o takiej samej objętości.