Skocz do zawartości

zakładanie akwarium 450l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Krokodyl-używam biostartera z JBL, wczoraj poszło 40ml a dziś i przez najbliższe 5 dni po 10ml dziennie (zalecają niby preparat dawać przez 9 dni).

Opublikowano

Sikanie do akwarium dramat-pożywką może być BAKTOZYM granulki do wymieszania ze żwirkiem, piaskiem....

i akwarium minimum 36h bez ryb a potem naprzód-:D jak się ustabilizowało oczywiście

--

Kiedyś ktoś powiedział -by nie było przerostu formy nad treścią i by technika nie zabiła ducha...chodziło o fotografie no ale...

już zamiast sikania lepiej kawałek mięska wrzucić na 24h-malutki

--

Krondyl ale kolega już dolał bakterii.

Kamil fakt kieliszki są różne ;) tak max 50 ml będzie IMHO ok.

opiekuje się bomblem i nienadążam hihi:p

Opublikowano

ech ja to wiem ale we współczesnym świecie są czystsze metody i nie trzeba sobie sikać do akwarium... to po prostu niehigieniczne. Amoniak nawet u fryzjera dostaniesz...Nieważne kiedyś robiło się grzałki solne do akwarium...sam robiłem teraz kupuje gotowe...

Opublikowano

Eljot12: Akurat czystszy amoniak można uzyskać dość łatwo.

A ta E.coli chyba zawsze występuje w wodzie, a w akwarium czuje się wyjątkowo dobrze, prawda?

A teraz jeśli chodzi o mięcho to najpierw amonifikacja, potem nitryfikacja. To chyba najszybsza metoda nie jest - nie twierdzę,że nieskuteczna. Bakterie,startery.. a można po prostu poprosić innego akwarystę o jakąś gąbkę z filtra i mieć sprawę flory załatwioną od ręki.To chyba pogodzi zwolenników obu metod. Przy okazji można nawiązać kontakty towarzyskie :)