makok Opublikowano 11 Października 2011 Autor #21 Opublikowano 11 Października 2011 A dlaczego szyba ma być wygięta? Nie dopasujesz zwykłego, płaskiego kawałka dociętego na wymiar? Te rastry są chyba w prowadnicach, tak więc po zdemontowaniu osłon pod którymi jest elektronika, może uda się wsunąć szybkę...Dasz radę Żarnik odstaje od elementu na którym jest zamontowany o dobre 4cm - natomiast patrząc na lampę z boku to prowadnice są w środku - bez giętej szyby nie da rady... prosta szyba byłaby w połowie żarnika... już przymierzyłem żarnik 150W który mam. Ta lampa z boku ma przekrój jak cytryna z boku. Żarnik wisiałby na samym środku. EDIT: ale z dobrych wiadomosci to na upartego upchnąłbym tam poza żarnikami jeszcze jakąś T5tkę Cały podniecony jestem na myśl że lampa zastąpić może taką za 1200zł
aarset Opublikowano 11 Października 2011 #22 Opublikowano 11 Października 2011 Zrobiłem podobną z rury z anodyzowanego aluminium, dodałem nóżki do lampy Blau, statecznik i też działa;) Z tym, że rzadko ją włączam, służy raczej do osłonięcia tylnej ściany zbiornika przed światłem z żarnika.
makok Opublikowano 11 Października 2011 Autor #23 Opublikowano 11 Października 2011 A kto coś wie o wpływie światła UV generowanego przez żarniki hqi w nieakwarystycznych lampach bez szyb pochłaniających promieniowanie...? czy wystarczy ufać producentom żarników że stosują szkło z filtrem??
aarset Opublikowano 11 Października 2011 #24 Opublikowano 11 Października 2011 A kto coś wie o wpływie światła UV generowanego przez żarniki hqi w nieakwarystycznych lampach bez szyb pochłaniających promieniowanie...? czy wystarczy ufać producentom żarników że stosują szkło z filtrem?? Rozumiem, że stosując tą lampę nie będziesz miał pokrywy, tylko szyby nakrywowe. One wystarczą. No chyba, że będzie tylko korona.
makok Opublikowano 11 Października 2011 Autor #25 Opublikowano 11 Października 2011 Rozumiem, że stosując tą lampę nie będziesz miał pokrywy, tylko szyby nakrywowe. One wystarczą. No chyba, że będzie tylko korona. chciałem mieć otwarte bez niczego... nakrywowe są zawsze zakurzone, a korona nie jest potrzebna, przywykłem - szczególnie w akwarium zalanym aż po wzmocnienia wzdłużne..., kiedy nie widzisz poziomu wody...
aarset Opublikowano 11 Października 2011 #26 Opublikowano 11 Października 2011 No to parowanie wody przy takiej powierzchni tafli wody będzie spore, szczególnie jak jeszcze będzie wavebox. A wracając do tematu to ja bym osłonił żarnik. Pomimo zapewnień niektórych producentów o braku promieniowania UV, to zauważ, że wszystkie lampy akwarystyczne mają jakąś osłonę.
makok Opublikowano 11 Października 2011 Autor #27 Opublikowano 11 Października 2011 Parowanie mi nie straszne - jest sump więc w akwa stały poziom wody... palę papierosy, więc często jest wentylowany pokój... a poza tym będzie zbiornik na automatyczne dolewki RO (żeby nie zmieniac parametrów), więc się nie martwię parowaniem ale z tym żarnikiem mam zmartwienie... chyba że ryby zweryfikują mi plany i postanowią wyskakiwać, to nakryję szybami...
yaro Opublikowano 11 Października 2011 #28 Opublikowano 11 Października 2011 a z wyskakującymi rybkami sobie poradzisz? ja straciłem niestety parę ryb gdy nie miałem przykrytego akwarium
makok Opublikowano 12 Października 2011 Autor #29 Opublikowano 12 Października 2011 a z wyskakującymi rybkami sobie poradzisz? ja straciłem niestety parę ryb gdy nie miałem przykrytego akwarium tak jak napisałem post wyżej, że pewnie ryby zweryfikują moje poczynania -- Właśnie skończyłem kłaść farbę na stelaż... - widok od tyłu... ktoś chce kupic TV z podstawką?? za stówkę, bo dostalem w spadku, a ja nie używam takich zbytków (oo posty się automatem łączą??)
eljot Opublikowano 12 Października 2011 #30 Opublikowano 12 Października 2011 No stelaż konkret a w negocjacjach ze spawaczami zastosowałeś opcję drelichową
Rekomendowane odpowiedzi