Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A dlaczego szyba ma być wygięta? Nie dopasujesz zwykłego, płaskiego kawałka dociętego na wymiar? Te rastry są chyba w prowadnicach, tak więc po zdemontowaniu osłon pod którymi jest elektronika, może uda się wsunąć szybkę...Dasz radę:mrgreen:

Żarnik odstaje od elementu na którym jest zamontowany o dobre 4cm - natomiast patrząc na lampę z boku to prowadnice są w środku - bez giętej szyby nie da rady... prosta szyba byłaby w połowie żarnika... już przymierzyłem żarnik 150W który mam.

Ta lampa z boku ma przekrój jak cytryna z boku. Żarnik wisiałby na samym środku.

EDIT: ale z dobrych wiadomosci to na upartego upchnąłbym tam poza żarnikami jeszcze jakąś T5tkę :D

Cały podniecony jestem na myśl że lampa zastąpić może taką za 1200zł :D

Opublikowano

Zrobiłem podobną z rury z anodyzowanego aluminium, dodałem nóżki do lampy Blau, statecznik i też działa;) Z tym, że rzadko ją włączam, służy raczej do osłonięcia tylnej ściany zbiornika przed światłem z żarnika.

Opublikowano

A kto coś wie o wpływie światła UV generowanego przez żarniki hqi w nieakwarystycznych lampach bez szyb pochłaniających promieniowanie...?

czy wystarczy ufać producentom żarników że stosują szkło z filtrem??

Opublikowano
A kto coś wie o wpływie światła UV generowanego przez żarniki hqi w nieakwarystycznych lampach bez szyb pochłaniających promieniowanie...?

czy wystarczy ufać producentom żarników że stosują szkło z filtrem??

Rozumiem, że stosując tą lampę nie będziesz miał pokrywy, tylko szyby nakrywowe. One wystarczą. No chyba, że będzie tylko korona.
Opublikowano
Rozumiem, że stosując tą lampę nie będziesz miał pokrywy, tylko szyby nakrywowe. One wystarczą. No chyba, że będzie tylko korona.

chciałem mieć otwarte bez niczego...

nakrywowe są zawsze zakurzone, a korona nie jest potrzebna, przywykłem - szczególnie w akwarium zalanym aż po wzmocnienia wzdłużne..., kiedy nie widzisz poziomu wody...

Opublikowano

No to parowanie wody przy takiej powierzchni tafli wody będzie spore, szczególnie jak jeszcze będzie wavebox.

A wracając do tematu to ja bym osłonił żarnik. Pomimo zapewnień niektórych producentów o braku promieniowania UV, to zauważ, że wszystkie lampy akwarystyczne mają jakąś osłonę.

Opublikowano

Parowanie mi nie straszne - jest sump więc w akwa stały poziom wody...

palę papierosy, więc często jest wentylowany pokój...

a poza tym będzie zbiornik na automatyczne dolewki RO (żeby nie zmieniac parametrów), więc się nie martwię parowaniem

ale z tym żarnikiem mam zmartwienie... chyba że ryby zweryfikują mi plany i postanowią wyskakiwać, to nakryję szybami...

Opublikowano
a z wyskakującymi rybkami sobie poradzisz?

ja straciłem niestety parę ryb gdy nie miałem przykrytego akwarium

tak jak napisałem post wyżej, że pewnie ryby zweryfikują moje poczynania ;)

--

IMG_20111012_190401.jpg

Właśnie skończyłem kłaść farbę na stelaż... - widok od tyłu...

ktoś chce kupic TV z podstawką?? za stówkę, bo dostalem w spadku, a ja nie używam takich zbytków :)

(oo posty się automatem łączą??)