Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  aarset napisał(a):
A dlaczego szyba ma być wygięta? Nie dopasujesz zwykłego, płaskiego kawałka dociętego na wymiar? Te rastry są chyba w prowadnicach, tak więc po zdemontowaniu osłon pod którymi jest elektronika, może uda się wsunąć szybkę...Dasz radę:mrgreen:

Żarnik odstaje od elementu na którym jest zamontowany o dobre 4cm - natomiast patrząc na lampę z boku to prowadnice są w środku - bez giętej szyby nie da rady... prosta szyba byłaby w połowie żarnika... już przymierzyłem żarnik 150W który mam.

Ta lampa z boku ma przekrój jak cytryna z boku. Żarnik wisiałby na samym środku.

EDIT: ale z dobrych wiadomosci to na upartego upchnąłbym tam poza żarnikami jeszcze jakąś T5tkę :D

Cały podniecony jestem na myśl że lampa zastąpić może taką za 1200zł :D

Opublikowano

Zrobiłem podobną z rury z anodyzowanego aluminium, dodałem nóżki do lampy Blau, statecznik i też działa;) Z tym, że rzadko ją włączam, służy raczej do osłonięcia tylnej ściany zbiornika przed światłem z żarnika.

Opublikowano

A kto coś wie o wpływie światła UV generowanego przez żarniki hqi w nieakwarystycznych lampach bez szyb pochłaniających promieniowanie...?

czy wystarczy ufać producentom żarników że stosują szkło z filtrem??

Opublikowano
  makok napisał(a):
A kto coś wie o wpływie światła UV generowanego przez żarniki hqi w nieakwarystycznych lampach bez szyb pochłaniających promieniowanie...?

czy wystarczy ufać producentom żarników że stosują szkło z filtrem??

Rozumiem, że stosując tą lampę nie będziesz miał pokrywy, tylko szyby nakrywowe. One wystarczą. No chyba, że będzie tylko korona.
Opublikowano
  aarset napisał(a):
Rozumiem, że stosując tą lampę nie będziesz miał pokrywy, tylko szyby nakrywowe. One wystarczą. No chyba, że będzie tylko korona.

chciałem mieć otwarte bez niczego...

nakrywowe są zawsze zakurzone, a korona nie jest potrzebna, przywykłem - szczególnie w akwarium zalanym aż po wzmocnienia wzdłużne..., kiedy nie widzisz poziomu wody...

Opublikowano

No to parowanie wody przy takiej powierzchni tafli wody będzie spore, szczególnie jak jeszcze będzie wavebox.

A wracając do tematu to ja bym osłonił żarnik. Pomimo zapewnień niektórych producentów o braku promieniowania UV, to zauważ, że wszystkie lampy akwarystyczne mają jakąś osłonę.

Opublikowano

Parowanie mi nie straszne - jest sump więc w akwa stały poziom wody...

palę papierosy, więc często jest wentylowany pokój...

a poza tym będzie zbiornik na automatyczne dolewki RO (żeby nie zmieniac parametrów), więc się nie martwię parowaniem

ale z tym żarnikiem mam zmartwienie... chyba że ryby zweryfikują mi plany i postanowią wyskakiwać, to nakryję szybami...

Opublikowano
  yaro napisał(a):
a z wyskakującymi rybkami sobie poradzisz?

ja straciłem niestety parę ryb gdy nie miałem przykrytego akwarium

tak jak napisałem post wyżej, że pewnie ryby zweryfikują moje poczynania ;)

--

IMG_20111012_190401.jpg

Właśnie skończyłem kłaść farbę na stelaż... - widok od tyłu...

ktoś chce kupic TV z podstawką?? za stówkę, bo dostalem w spadku, a ja nie używam takich zbytków :)

(oo posty się automatem łączą??)