Skocz do zawartości

filtracja w akwa 150X50X50 prośba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sorry, ale tą pompę możesz użyć w kotniku lub krewetkarium :)

Jak chcesz koniecznie kupić nowy kubeł to ten w/w jest bardzo dobry ale IMHO i tak nie ominie cię zakup pompy o konkretnym przepływie ( tu stawiam na Aquaela bo ponoć cichy)

Chyba że planujesz 2 kamienie w akwa ;)

Opublikowano

ok co do filtracji wszystko jasne :D dziękuję bardzo za pomoc w podjęciu decyzji będzie nowy filtr eheim2226 + aquael circulator 2000. pojawia się jednak kolejne pytanie czy takie akwa jeszcze dodatkowo napowietrzać czy pompa i filtr to załatwi

Opublikowano

Napowietrzać nie musisz - wystarczy odpowiednio ustawić wyloty filtrów.

Co do zaproponowanego przez Ciebie zestawu 2226 i cyrkulator tojk dla mnie będzie na styk - ciężko będzie Ci usawić tak cyrkulację aby dobrze wszystko zbierało.

Jeżeli masz ciśnienie na obrobienie wszystkiego jednym kubłemto polecę FX5 - widziałem już kilka 450 litrowych baniaków obsługiwanch tylko przez ten filtr i spoko było

Opublikowano

:-|jeśli piszesz że to na styk to może jednak wrócić do dwóch fluvali 305 i aquaela 2000 :-| a już myślałem że coś wiem

Opublikowano

Jak masz na zbyciu ok 1000 pln to kup fx5, jak nie to do tego co masz dokup pompę aquaela a resztę wydaj na ryby dobrej jakości. Jeśli cyrkulacja nie wydoli (wszystko zależy od wystroju) to pomyślisz o jakimś falowniku :)

Opublikowano

1000 zł to już wydałem na inne rzeczy:) natomiast co do filtracji muszę to dobrze rozegrać bo mogę mięć drugiego fluvala i wtedy mam 2 działające razem w malawi a do drugiego akwa muszę filterek kombinować lub 1 eheima w akwa z malawi i 1 fluvala w mniejszym akwa

Opublikowano
:-|jeśli piszesz że to na styk to może jednak wrócić do dwóch fluvali 305 i aquaela 2000 :-| a już myślałem że coś wiem

Już mi ręce opadają - rozgraniczmy dwie rzeczy:

Filtracja biologiczna - jeden kubełek Eheim 2226 wystarczy. Sprawa biologii jest zamknięta.

Filtracja mechaniczna - tu kolejny kubełek nie da rady - tu Panie musi dmuchać i to nielicho bo musi zebrać nieczystości z 1,5m.

Nie wiem jak sprawują się te głowice aquaela - ale jeżeli maja przepływ z 2klph to IMO trzeba bedzie dołożyć jakiś cyrkulator żeby zmiatał kupska w jego stronę.

Tak na marginesie nie wiem czemu porównujesz 2226 do dwóch 305?

Na moje są to filtry podobnej wielkości.

Opublikowano

no właśnie czasu nie mam;) muszę to zrobić teraz bo jak znam życie to kasa się rozejdzie;) pomóżcie mi tylko w doborze filtra (fluval 305, eheim2226 czy inny ale nie fx5;). tak za ok 650 zł)bo pompkę aquaela 2000 to już wiem że będzie napewno. jeśli powiecie że mam być fluval to jak połączyć go z drugim fluvalem, czy mają działać dwa niezależnie. a może zróbmy tak powiedzcie za którą opcją jesteście (oczywiście nie polityczną bo cisza wyborcza:grin:):

1. 2 fluvale 305 działające niezależnie

2. 2 fluvale 305 połączone + aquael 2000

3. eheim 2226 + aquael 2000

4. inne, jakie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ok, do P Sebastiana napisze. A czy ktoś z aquapet kupował (oferta duża i jest wysyłka)?
    • Tak. To się wszystko zgadza, ale Sebastian ma ceny bardzo zaporowe. Ostatnio poszukiwałem Dimidiochromis strigatus - wycenił mi parę ryb 11-13cm na kwotę 400zł ryby f-1 Jacek Stuś z Żor. Ma dobre jakościowo ryby, ale fosorochromisow niestety nie ma w ofercie. W cichlidenstadel ryby są w cenie 30% tego co np.  w tanganika Konin Ale wysyłka bardzo droga.  Więc. Sam już nie wiem, gdzie teraz pozyskiwać dobrej jakości ryby 
    • Potwierdzam. Kupiłem u Sebastiana ryby do obecnego zbiornika. Są naprawdę ekstra. Szczerze mówiąc to po "wypadnięciu" z obiegu TAN-MAL to gatunki mniej popularne jest możliwe dorwać tylko u Sebastiana.
    • Tanganika-Konin. Sebastian Januszkiewicz, kupowałem kilka razy, ryby bardzo dobrej jakości.
    • Hej podpowiedzcie gdzie teraz najlepiej kupować ryby? Tan mal nie działa niestety.  A tam były F1  Jestem z Tychów ale może być wysyłka. Czy np aquapet będzie ok?  cichlidenstadel ale wysyłka droga. Słyszałem też o kimś z Czech/Słowacji I o Jacku z Żor. Chciałem Fossorochromisy stado + jeszcze max 2 gatunki (akwa 300 x 80 x 75) , musze obsade zmienić bo mdoki zostały przy tarle Protomelas taeniolatus powybijane jak zresztą część reszty ryb. Jakis agresywny mi się trafił (a ma już 17-18cm) Dzięki
    • To że kupska nie są zbierane nie koniecznie oznacza że filtracja nie daje rady. Jeśli nie masz NO2 w zbiorniku to filtracja daje radę tylko trzeba pokombinować z ustawieniem wlotów i wylotów 🙂 Może jakiś kamień przestawić żeby lepszą cyrkulację uzyskać. Jeśli chciałbyś zmieniać pompę to ja nie bawiłbym się w szukanie tylko od razu dowalił jakąś jebao dcp 5-8tys. czy innego producenta o takiej mocy. Istotna sprawa żeby pompa miała kontroler. Wtedy sobie ustawisz moc zgodnie z zapotrzebowaniem. Ja u siebie mam pompę Aqua Nova z kontrolerem i przepływem bodajże 8000 litrów na godzinę. U mnie pompa pracuje sobie na pierwszym biegu i w zupełności to wystarcza. Ale w razie czego mam jeszcze kilka biegów w zapasie 🙂
    • Cześć. Potrzebuję porady... akwa 160x40x50. Filtracja to kubeł + gąbki w module z pompą AC2000 + druga pompa AC2000 jako cyrkulator. Ryby podrosły, trochę ich też przybyło, doszło trochę kamieni, korzeń i widzę, że filtracja nie daje rady. Zacząłbym od wymiany pompy w module na jakąś mocniejszą, bo nie wszystkie kupska są zamiatane do modułu? Jaka pompa sprawdziłaby się w takim akwa o dość sporej ilosci ryb i gęstej zabudowie?
    • Poszukuję sprawdzonego sklepu z tubami led i cała resztą do zabawy z oświetleniem tj. moduły, sterowniki i co tam jeszcze potrzebne  Polecicie coś? A może jakiś forumowy rzemieślnik
    • Wydaje się mi, że nie masz się czym martwić. Są to dość młode osobniki, pewnie cały czas stresują się. Wiele razy czytałem o takich zachowaniach, u mnie podobnie było z Acei, które może nie regularnie, ale jak były młode to często zbierały się w grupę i tak robiły. Spróbuj z zakryciem boków np. kartonem.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.