Skocz do zawartości

filtracja w akwa 150X50X50 prośba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sorry, ale tą pompę możesz użyć w kotniku lub krewetkarium :)

Jak chcesz koniecznie kupić nowy kubeł to ten w/w jest bardzo dobry ale IMHO i tak nie ominie cię zakup pompy o konkretnym przepływie ( tu stawiam na Aquaela bo ponoć cichy)

Chyba że planujesz 2 kamienie w akwa ;)

Opublikowano

ok co do filtracji wszystko jasne :D dziękuję bardzo za pomoc w podjęciu decyzji będzie nowy filtr eheim2226 + aquael circulator 2000. pojawia się jednak kolejne pytanie czy takie akwa jeszcze dodatkowo napowietrzać czy pompa i filtr to załatwi

Opublikowano

Napowietrzać nie musisz - wystarczy odpowiednio ustawić wyloty filtrów.

Co do zaproponowanego przez Ciebie zestawu 2226 i cyrkulator tojk dla mnie będzie na styk - ciężko będzie Ci usawić tak cyrkulację aby dobrze wszystko zbierało.

Jeżeli masz ciśnienie na obrobienie wszystkiego jednym kubłemto polecę FX5 - widziałem już kilka 450 litrowych baniaków obsługiwanch tylko przez ten filtr i spoko było

Opublikowano

:-|jeśli piszesz że to na styk to może jednak wrócić do dwóch fluvali 305 i aquaela 2000 :-| a już myślałem że coś wiem

Opublikowano

Jak masz na zbyciu ok 1000 pln to kup fx5, jak nie to do tego co masz dokup pompę aquaela a resztę wydaj na ryby dobrej jakości. Jeśli cyrkulacja nie wydoli (wszystko zależy od wystroju) to pomyślisz o jakimś falowniku :)

Opublikowano

1000 zł to już wydałem na inne rzeczy:) natomiast co do filtracji muszę to dobrze rozegrać bo mogę mięć drugiego fluvala i wtedy mam 2 działające razem w malawi a do drugiego akwa muszę filterek kombinować lub 1 eheima w akwa z malawi i 1 fluvala w mniejszym akwa

Opublikowano
:-|jeśli piszesz że to na styk to może jednak wrócić do dwóch fluvali 305 i aquaela 2000 :-| a już myślałem że coś wiem

Już mi ręce opadają - rozgraniczmy dwie rzeczy:

Filtracja biologiczna - jeden kubełek Eheim 2226 wystarczy. Sprawa biologii jest zamknięta.

Filtracja mechaniczna - tu kolejny kubełek nie da rady - tu Panie musi dmuchać i to nielicho bo musi zebrać nieczystości z 1,5m.

Nie wiem jak sprawują się te głowice aquaela - ale jeżeli maja przepływ z 2klph to IMO trzeba bedzie dołożyć jakiś cyrkulator żeby zmiatał kupska w jego stronę.

Tak na marginesie nie wiem czemu porównujesz 2226 do dwóch 305?

Na moje są to filtry podobnej wielkości.

Opublikowano

no właśnie czasu nie mam;) muszę to zrobić teraz bo jak znam życie to kasa się rozejdzie;) pomóżcie mi tylko w doborze filtra (fluval 305, eheim2226 czy inny ale nie fx5;). tak za ok 650 zł)bo pompkę aquaela 2000 to już wiem że będzie napewno. jeśli powiecie że mam być fluval to jak połączyć go z drugim fluvalem, czy mają działać dwa niezależnie. a może zróbmy tak powiedzcie za którą opcją jesteście (oczywiście nie polityczną bo cisza wyborcza:grin:):

1. 2 fluvale 305 działające niezależnie

2. 2 fluvale 305 połączone + aquael 2000

3. eheim 2226 + aquael 2000

4. inne, jakie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.