Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z FX5. Cały czas (raz mniej, raz bardziej)wypuszcza malutkie bąbelki powietrza. Problem ten bardzo często opisywany jest na różnych forach, ale nigdzie nie podają rozwiązania problemu, ewentualnie jakieś drobne nieszczelności. Z mojego doświadczenia z filtrami kubełkowymi takie objawy występują przy nieszczelności i zasysaniu powietrza z zewnątrz. U siebie sprawdziłem wszystkie łączenia i uszczelki, wszystko wygląda w porządku. Może ktoś ma jakiś pomysł, a może ten typ tak ma, oby nie.

Opublikowano

Pytałem, bo przy mocno zabrudzonych prefiltrach, a co za tym idzie zmniejszeniem przepływu, u mnie występowało takie zjawisko. Nie masz gdzieś zagiętego węża na wlocie?

Opublikowano

węże są z łagodnym zwisem jak w książce pisał. Zastanawia mnie inna rzecz. U mnie filtr stoi obok akwarium a nie centralnie pod, wąż zasysający ma długość ok 1m a oddający wodę ma ok 1,7m, może to ma jakieś znaczenie

Opublikowano

na tym zdjęciu widać jak stoi filtr https://picasaweb.google.com/116335004001599066562/Akwa375?authkey=Gv1sRgCPKrmeX6gKDy5QE#5655951937875155746

Po prawej mam rurę zasysającą a po lewej wylew. Jedyne rowiązanie jakie widzę to wylew przenieść też na prawą stronę, tylko mam nadzieję że będzie wtedy taki obieg wody jak teraz. Jak przytnę rurę a nic to nie zmieni to lipa.

Opublikowano

Myślałem, że filtr stoi wyżej. Co prawda nie miałem FX5 ale w takim położeniu jak widać na zdjęciu wszystko powinno być ok.

A może jest coś nie tak z dolnym zaworem oczyszczającym?