wesolcmg Opublikowano 3 Października 2011 #1 Opublikowano 3 Października 2011 Witam. Tj. w temacie pytam bo nie jestem pewien jak to się ma do pompowania przez filtry które się zapychają. Bo koleś mi tak tłumaczył że jak jest opór to niby automatycznie samo zmniejsza ilość pompowanej wody. Cene ma przyzwoitą więc pytam. Nie są słabsze wydajnościowo?
eljot Opublikowano 3 Października 2011 #2 Opublikowano 3 Października 2011 Bo koleś mi tak tłumaczył że jak jest opór to niby automatycznie samo zmniejsza ilość pompowanej wody. Chyba chodzi o to że zwiększają moc aby zachować żądany przepływ (taki elektroniczny przełącznik). Jeśli dałoby się ustawić określony (zadowalający nas) przepływ to może i byłoby to dobre, choć nowa Alpha2 jest dwa razy droższa od standardowej więc IMHO się nie opłaca
wesolcmg Opublikowano 3 Października 2011 Autor #3 Opublikowano 3 Października 2011 ale cena tej alphy jest niska bo na razie chce 100zł, tylko czy one działają tj. piszesz czy też tj. ja pisze.
eljot Opublikowano 3 Października 2011 #4 Opublikowano 3 Października 2011 Nie widziałem tej pompy, ani nie jestem specjalistą od C.O. ale tak na chłopski rozum to jeśli po dołożeniu np dwóch grzejników (większy opór) spadałby przepływ to grzejniki by słabiej grzały, a chyba chodzi o to aby grzały tak samo ?
wesolcmg Opublikowano 3 Października 2011 Autor #5 Opublikowano 3 Października 2011 z drugiej strony to grzejnik nie daje oporu tylko więcej litrów do pompowania, ale też masz rację temu też się pytam doświadczonym users:)
eljot Opublikowano 3 Października 2011 #6 Opublikowano 3 Października 2011 Więcej wody do pompowania + zazwyczaj kryza na grzejniku to spory opór . Chyba największy zysk z tych pomp mają właściciele grzejników z termoregulatorami (włączającymi i wyłączającymi grzejnik), bo oszczędzają nie tylko na ogrzewaniu ale i na prądzie 1
wesolcmg Opublikowano 3 Października 2011 Autor #7 Opublikowano 3 Października 2011 to mi powinno wystarczyć, szkoda że to "class F" a nie B:) i nie wiem jaką ma wydajność bo coś nie mogę poszukać
eljot Opublikowano 3 Października 2011 #8 Opublikowano 3 Października 2011 szkoda że to "class F" a nie B Tu chyba chodzi o klasę izolacji uzwojenia a nie energooszczędności W tej cenie masz nową, http://ankarplus.pl/p/56/325/pompa-omnigena-omi-25-40-z-polsrubunkami-obiegowe-do-c-o-pompy.html u mnie działa bez problemowo.
wesolcmg Opublikowano 3 Października 2011 Autor #9 Opublikowano 3 Października 2011 tylko że na 3-biegu pochłania 72W gdzie grundfos UPS 45W
eljot Opublikowano 3 Października 2011 #10 Opublikowano 3 Października 2011 No to fakt przy tej samej cenie zakupu to robi różnicę.
Rekomendowane odpowiedzi