Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

takie pytanko czy taka konfiguracja będzie działać, chciałbym zrobić sobie filtr narurowy wykorzystując jako biologa ex700.

Pomysł wyglądał by tak:

- woda z filtra zasysana przez rurkę z nawierconymi otworami, a na niej gąbka i to by był mechanik,

- następnie rurka była by doprowadzona do pompy obiegowej c.o. (tutaj nie wiem jakiej mocy i w ogóle żeby była cicha przede wszystkim)

- za pompą był by podłączony filtr tetry jako biolog z jedną gąbką, ceramiką i kulkami (oczywiście wyjęty byłby wirnik a sam filtr nie podłączony) następnie wylot do akwa

Opublikowano

chodzi o to żeby nie wydać dużo kasy a dobrze działało, pytanie czy do korpusu da się wsypać ceramikę, a do drugiego jakieś biokulki i będzie działać jak bym nie chciał podpinać filtra tertry

Opublikowano

Po co ta pompa c.o.?

To zwykły biolog z prefiltrem.

Pompa c.o. była by zbyt mocna i woda przez złoże przepływała by jak tsunami przez Fukushime ;)

To już lepiej imho dać korpus narurowy przed biologiem.

Opublikowano

już prawie zrobiłem zabrakło trochę czasu i trochę rurki. Mam dwa korpusy jeden standard ze sznurem, drugi za pompą z ceramiką zamontowany odwrotnie z rurą wewnątrz tak żeby woda od dołu przepływała przez ceramikę i później do akwa. Mam nadzieje że jutro skończę.

Mam tylko jeszcze jedno pytanie dajecie prefiltr wewnątrz akwa na rurze zasysającej czy tylko rurka z dziurami? No i czy dajecie jakąś osłonę żeby rybek nie przyssało do rury? Pozdro

Opublikowano

Za prefiltr robi sznur 100um, więc gąbka na zasysie jest zbędna.

Żadnych osłon nie stosuję przeciw zassaniu młodziutkich ryb do korpusu.Jest to swoista pułapka na ryby, nie ma problemu z wyławianiem narybku ;)

Opublikowano

1.powiedzcie mi jeszcze jak odpowietrzać ten cały układ, mam zawór przed pierwszym korpusem i za ostatnim i zastanawiam się w którym miejscu wpiąć jeszcze kranik

2. jak dam gąbkę "ociosaną" trochę to może wydłuży się okres użytkowania wkładu.

Opublikowano

2. jak dam gąbkę "ociosaną" trochę to może wydłuży się okres użytkowania wkładu.

Moim zdaniem narurowca robi się po to, żeby nie trzeba było wkładać rąk do zbiornika np. po to aby wypłukać gąbki, więc nie bardzo rozumiem Twój zamysł:confused: