Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witajcie

makok back in business :razz:

postanowiłem skleić sobie akwarium. I zastanawia mnie jedna fundamentalna rzecz... którą z pośród dwóch technik klejenia byście wybrali i dlaczego?

a) metoda nazwijmy ją modnie ostatnio "szczelinowania hydraulicznego" - rozumiem przez to, złożenie wszystkich ścian akwarium przy pomocy wszelkiej maści klamr i zacisków, z pozostawionymi 3mm szczelinami, zabezpieczonymi taśmami itd, w które następnie wtłaczany będzie silikon....

czy,

B) metoda bliższa tej z tego filmiku:

Akwarium 180x70x50 powiedzmy... z 10mm szyby

dwóch pomocników

zapał i chęć :grin:

Posted

Welcome back :)

Wracasz do DIY czyli znowu Polska mysl technologicznacpojdzie kilka krokow do .... Mam nadzieje przodu.

Nie wiem co jest na tym filmie bo nie jest dostepny dla komorek ale pierwsza metoda wydaje sie ciekawa pod tym wzgledem ze nie masz laczenia spoin. W sumie bedzie to jedna dluga spoina (chyba dobrze zrozumialem - kleisz wszystko od razu?)

Ja to bym nawet poszedl krok dalej i przygotowal rozporki na spoine 4 i 3mm. Po wypelnieniu spoin silikonem bym wymienil rozporki i docisnal o ten jeden milimetr zeby jednak troche silikonu wypchnelo. IMO polaczenie byloby pewne na 200%.

Posted

filmik pokazuje metodę, w której nakładamy silikon na poszczególne szyby a potem składamy całość konstrukcji...

metoda a) przyprawia mnie o lekki ból głowy bo obawiam się że akwarium o takich wymiarach, gdzie dno bedzie klejone z 3 kawałków spowoduje że będę musiał wisieć nad zbiornikiem na jakimś systemie bloczków, bo ręce które nakładałyby silikon muszą to robić od środka... a to powoduje ryzyko nacisków, przy pochylaniu się... :(

dlatego poddałem temat pod dyskusję...

Posted

Oj tam zaraz system bloczkow.

Jezeli to tylko 50cm wysokosci to tragedii nie ma.

Chyba ze skleic na dwa razy - raz dno do kupy, pozniej reszte.

Posted

Kunta dobrze prawi, po prostu zrobić to na raty: posmarować dno i tylną szybę z 2 krótszych stron, posmarować szyby boczne z 1 strony. Skleić tył, następnie (tu ktoś pomaga i trzyma) boki po kolei, na końcu przednią. Tak to sobie wyobrażam, żadnych rozpórek ani ścisków. Może źle to widzę i w praktyce robi się inaczej. Najpewniej zapytać M_sobo, przecież on klei na miejscu.

Posted

Wydaje mi się ze większy baniak lepiej skleić niż małą pierdułkę.Bo nawet szczelina większa,postawiłbym na wysokości 50 cm od podłoża i do boju,ale metodą a.A wzmocnienia bym wkleił już po wyschnieciu całości.Dlaczego dno dzielone?

Posted

zmocnień nie bedzie wogóle bo nie ma potrzeby i szpecą mi widok...

a dno dzielone bo mam szyby ze starego baniaka, które chciałbym wykorzystać, a takie dno pozwoli mi zużyć jak najwięcej tamtych szyb, poza tym klejone z 3 zmniejsza naprężenia...

Posted

Ja mam 150cm z szyby 10 bez wzmocnien i Ci powiem szczerze ze juz na takie rozwiazanie bym sie nie zdecydowal.

Roznica w odleglosci pomiedzy szybami po napelnieniu to 8mm czyli kazda szyba wygina sie o 4mm.

Mi sie to nie podoba i troche mnie niepokoilo ale mimo soczewki stoi i ma sie dobrze, jednak przy dluzszym bym sie na to nie zdecydowal.