Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja stawiam na jakiś czynnik zewnętrzny, jeżeli ryby dopiero od niedawna są płochliwe to może nie wina parametrów, a akwarium stoi po prostu gdzieś w przejściu...

Mam też taką pseudo-teorię:) , o wpływie drgającego filtra, który przenosząc drgania na szybę powoduję stresujący dla ryby hałas, który to z kolei może doprowadzić do ich płochliwości(ale to juz tylko moje dziwne rozmyślania, spowodowane tym, że jestem ''szczęśliwym'' posiadaczem filtra atman at 203, który hałasuje aż miło:-x )

Opublikowano

Witam

U nie płochliwość sama ustąpiła (rybki bardzo bały się mojej córki 3lata która czasami trochę w pokoju gdzie są rybki głośniej się bawiła) Po około 30-40 dniach płochliwość sama ustąpiła. W tej chwili wszystkie podpływają do szyby jak ktoś z domowników wchodzi do pokoju. Oczywiście zdarzy im się schować na widok obcej osoby, ale to akurat normalne zachowanie.

Pozdrawiam

Opublikowano
akwarium stoi po prostu gdzieś w przejściu... Mam też taką pseudo-teorię , o wpływie drgającego filtra, który przenosząc drgania na szybę powoduję stresujący dla ryby hałas, który to z kolei może doprowadzić do ich płochliwości

Nie moim przypadku,akwarium stoi w sypialni,prawie cały dzień nikogo w pokoju nie ma.Mało tego w tym pokoju cały czas panuje półmrok.Odnośnie filtra to zastanawiam się czy przypadkiem moje ryby nie płoszą się przez bańki powietrza wydostające się z filtra,chyba zakręcę napowietrzanie.Zobaczę jaki będzie efekt,bo przyznam że mam napowietrzanie odkręcone prawie na maxa.Co z tą ilością ryb ?

Opublikowano

Jeszcze raz powtórzę, ilość ryb nie ma wpływu na płochliwość (kolega twierdzący inaczej, na wszelkie sposoby i pod wieloma nickami próbuje propagować przerybienie :)). W twoim przypadku może to być właśnie brak ruchu wokół akwa. Pojawienie się jakiejkolwiek zmiany w otoczeniu powoduje lęk i chowanie się po kątach. Do tego może dochodzić ustalanie hierarchii w stadzie lub chęć na pierwsze amory :) w tym czasie ryby są dodatkowo podenerwowane. Tak jak pisali koledzy, czekać nie przekarmiać. U mnie pomaga w takich wypadkach przegłodzenie, po czym podanie jedzenia w postaci tabletek przyklejonych na przednią szybę, głód z łatwością przezwycięży lęk ;)

Opublikowano
ilość ryb nie ma wpływu na płochliwość

Również myślę że ilość ryb nie ma tu znaczenia.Także na razie czekam i obserwuje jak właśnie głód wygrywa ze strachem,wcinają tabletkę aż miło :D

Opublikowano

Minęło kilka dni,pomysł z wyłączeniem napowietrzania był chybiony :( zupełnie żadnej poprawy,ryby jak siedziały między skałami tak siedzą.Zauważałem również że nawet nie podpływają pod powierzchnie jak się zbliżam do akwarium.Wcześniej właśnie tak robiły.No nic jeszcze czekam :(

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.