Skocz do zawartości

Reaktywacja, akwarium 240l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

Jestem świeżak na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Więc po latach reaktywowałem moją przygodę z malawii. Już od dłuższego czasu czytam wasze posty i chyba wszystko już przeczytałem i od tych wiadomości trochę mam mętlik w głowie. Ale do rzeczy. 30.08. wystartowała moja 240:

- oświetlenie 2*39W T5 Power Glo, Phillips Aquarelle

- podłoże piasek kwarcowy Keiser, kamloty serpentynit, tło strukturalne Aqua200

- pompa kubeł JBL 1500 (na razie jako biolog i mechanik)

- grzała Eheim 200W

przy starcie dodałem Sera bio-nitrtivec

Parametry kranówy

PH-7,5

KH-10

No2-<0,3

No3-1 mg/l

NH4/NH3-0/0

Parametry wody w akwa po 18 dniach

PH-7,5

KH-9

No2-<0,3

No3-1 mg/l

NH4/NH3-5mg/l / 0,09

W tym czasie porosły mi sinice więc przeczyściłem kamole i ograniczyłem światło. Po około 12 od dniach od startu dodałem coś od siebie (uryna)lecz nie za dużo. Nie zauważyłem wzrostu No2 i No3, wzrosło tylko NH3/NH4 i od dwóch dni jest na takim samym poziomie. Zastanawiam się czy coś przeoczyłem czy może cykl azotowy się u mnie jeszcze nie zaczął, a może bakterie przysnęły. Dzisiaj dodałem jeszcze Sera bio-nitrivec, nastąpiło zmętnienie ale to normalne. Nie bardzo wiem co robić- czekać. Koledzy pomóżcie. :confused:

Opublikowano

To dobrze bo już się zacząłem martwić, zastanawiam się tylko ile to może jeszcze potrwać. Trochę się już niecierpliwie kiedy wpuszczę pyśki.

Opublikowano

Trzeba było dodać tych siuśków razem z pierwszą partią bakterii, teraz już byś miał końcówkę cyklu. Czekaj aż spadnie amoniak wzrosną azotyny itd :), jak nie przesadziłeś z uryna to powinno pójść szybko.

Opublikowano

Ciągnąc temat to minęło 5 dni i parametry kształtują się następująco:

-No2- <0,3mg/l

-No3- 1 mg/l

-NH4/Nh3- pomiędzy 5-10/ 0,09-0,17 (wzrost)

Hmm, ciekawe może jakieś uwagi od bardziej doświadczonych. Z góry dziękuję.

Opublikowano

Wreszcie coś drgnęło w parametrach. Chyba obędzie się bez dodatkowych bakterii. Odczyty z 25.09 (po 26 dniach od zalania)

PH-7,5

KH-9

No2-0,3

No3-4

NH4/NH3-5/0,09

Woda jest kryształ, może troszkę trąci "naturą" ale to chyba dobry znak. Oto właściwie chodzi. Może jakieś uwagi? Pozdrawiam.