Skocz do zawartości

Start baniaka z wodą z dojrzałego akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początku pragnę się przywitać, gdyż jest to mój pierwszy post.

Jestem na etapie startu baniaka. Baniak zalałem 9/9/11 w proporcjach 2/3 wody z akwarium dojrzałego (od znajomego ma rybki - Tanganika - mam nadzieje że to nie ma większego wpływu bo ja chcę Malawi) oraz 1/3 wodą odstałą z kranu dodałem również bakterie Tetra - SafeStart. Mam nadzieje że przyspieszy to start baniaka. Na razie używam tylko filtra zew Eheim 2224.

Dziś tj. 14/9/11zrobiłem testy Nutrafin

No2 niewykrywalne

No3 20 mg/l

Nh3 0mg/l

Gh 14,56

Kh 7,28

Ph 8

Mam pytanko czy wszystko dobrze u mnie przebiega? Jak długo muszę czekać z wpuszczeniem ryb? Wiem że tutaj potrzebna jest cierpliwość bo często czytam te forum:)

Opublikowano

Bez ryb, a właściwie dodania do akwarium jakiegoś źródła NH4+ nie zaobserwujesz testami niczego ciekawego. Woda z twojego akwarium nadaje się do hodowli ryb,pytanie jak szybko złoże nitryfikacyjne urośnie w tym Eheimie.Musisz wpuścić tam jakieś życie żeby się przekonać.

Opublikowano

Dokładnie tak jak napisał nabe. Możesz też poprosić znajomego aby dał ci trochę ceramiki z własnego kubła (wodę już masz ;)) w zamian za nową. Jeśli się zgodzi to możesz śmiało wpuszczać ryby.

Opublikowano

Raczej nikłe szanse są na to żeby dał mi trochę swojej ceramiki, bo na razie nie będzie czyścił filtrów, a on uważa że otwiera się je tylko wtedy gdy zachodzi potrzeba przeczyszczenia. A co do wpuszczenia tam życia to mogę wpuścić np 4 saulosi i wówczas obserwować parametry, czy może lepiej jeszcze się wstrzymać z wpuszczeniem ryb żeby bakterie się zadomowiły w filtrze i ewentualnie rozrosły? Ma to jakiś sens?

Opublikowano

Te jeśli te saulosi to młodzież, to bym wpuścił. Jeśli dorosłe to najpierw podepnij filtr na tydzień do akwa kolegi, niech sobie wstępnie dojrzeje (chyba trochę prądu ci użyczy za dodatkową filtrację ;))

Opublikowano
Mam najmniejsze z możliwych tj 80X35X40 112L, jak sobie poradzę na takim z hodowlą to kupie większe;)

Większe łatwiej utrzymać w czystości i więcej opcji na aranżację masz ;) i zrób tak jak Eljot12 napisał