Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaka to różnica, otóż płetwa jest u samic zakończona "na okrągło" a u samców "na ostro", ot cała tajemnica.

Tu mam samicę, która ostatnio inkubowała, niestety po wypuszczeniu młodych dominujący samiec zagryzł ją do krwi na śmierć :(

Samica miała ostrą płetwę odbytową. Twoje obserwacje mogą być prawdopodobnie dobre, ale w obrębie danego miotu. U moich samiczek maingano zaobserwowałem bardziej trójkątny pyszczek i dwie mniejsze atrapy jajowe, a u samców pyszczki bardziej owalne oraz konkretna atrapa na płetwie odbytowej.

W załączniku fotka samicy z małymi.

post-11254-14695712991941_thumb.jpg

Opublikowano

Faktem jest, że u maingano występuje monomorfizm - utrudnia to identyfikację ryb.

Prostym sposobem jest obserwacja ryb - samiec jest większy, masywniejszy, bardziej intensywnie wybarwiony. O płetwach wspomniał Cezarix. 100% sposobem jest obserwacja otworów moczopłciowych - ale to jest sprawa dla doświadczonych "rybiarzy" ;)

Opublikowano

Tak, zależy to od kilku czynników, u moich maingano była jeszcze jedna cecha, której nie stwierdziliśmy z moim kolegą ichtiologiem (zainteresowani wiedzą o kim mówię) otóż samce miały żółtą krawędź płetwy grzbietowej, co w połączeniu z właściwościami płetwy odbytowej dawało 100% szans na stwierdzenie płci.

Przyznam, że nie widziałem jeszcze samicy, która miałaby ewidentnie ostrą płetwę odbytową. Bikebog nie mam podstaw żeby Ci nie wierzyć ale to kwestia interpretacji "ostrości" :)

Opublikowano

Chociaż Cezarix znalazłem filmik, na którym lepiej widać płetwę inkubującej i rzeczywiście prawdopodobnie potwierdza się to o czym pisałeś wyżej. Filmik słabej jakości i reszta rybek ma parcie na szkło, ale to co mamy zobaczyć jest widoczne ;)

[ame]

[/ame]