Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem w trakcie zakładania akwarium 300 litrów z tłem strukturalnym wewnętrznym także ubędzie trochę litrów.

Chodzi o to że ja bym chciał postawić na typowe malawi- pyszczaki...natomiast narzeczona chciałaby coś bardziej rozmaitego i ciężko nam się na coś zdecydować. Myślałem o takim połączeniu:

1 + 3 salousi

1 + 3 salousi coral

2 x pielęgnica Salvini (wiem że inny biotop ale narzeczona jest uparta na tę pielęnicę)

1 x giętkoząb cętkowany lub malawijski

1 x zbrojnik gibiceps

1 x zbrojnik złoty

No i narzeczona chciałaby także ze 4 bocje wspaniałe... wiem że to także inny biotop ale widziałem nieraz pyszczaki z bocjami, bardziej się boję o to że Salvini by bocję załatwiła.

Podoba nam sie także szydlik, ale on w twardej wodzie padnie od razu więc nawet go nie uwzględniam.

Wiem teże że to akwa dla bocji jest nieco za małe ale może w dalszej przyszłości zakupilibyśmy większy zbiornik.

Proszę o sugestie ale takie naciągane ;) bo wiem że to nie do końca pasuje

Opublikowano

Witam.

Saulosi zwykłe z Saulosi coral mogą się krzyżować więc raczej zdecyduj się na inny rodzaj o podobnych kolorach pasujący żywieniowo.Co do mieszania różnych biotopów występuje tu różnica w parametrach wody potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania ryb i na dłuższą metę nie wyjdzie im to na zdrowie Obejrzyj z narzeczoną bazę ryb poszperaj w internecie na pewno znajdziecie pyszczaki które wpadną wam w gusta a jest z czego wybierać ograniczeniem tylko jest wielkość baniaka

Opublikowano

Trzy terytorialne pasiaki w 300l hmm osobiście bym spróbował ;) Hongi powinien rządzić a dwa elongatusy różnią się dość znacznie więc powinny się tolerować.

ps

Obsada na pewno lepsza niż pierwsza :);)

Opublikowano

Moja druga ,,połówka"pragnie mieć ,,Mało ale Kolorowo..."

Wydaje mi się że nieźle zakombinowałem,aczkolwiek jak piszesz wszystkie mają poprzeczne pasiaczki-pyszczaczki.

--

Czy ktoś z szanownych Malawistów posiada takowe w jednym baniaku?

--

Zaproponowała mi kobieta moja kochana w kropki,w paski i czyste...Krótko i na temat...Ale się uśmiałem.

Opublikowano
Jak tak , to M.estherae OB morph, Ps. saulosi.

W kropki , w paski i czyste:)

Żółto , granatowo, pomarańczowo.

i narzeczoną jeszcze postaraj się jakoś upchnąć w baniaku i będziesz miał komplet fajnych rybek :D

Ja osobiście w swoim baniaku mam prawie , że identyczny układ kolorów i wygląda to dosyć fajnie ;)

Opublikowano

Witam,co sądzicie o takiej obsadzie?

-Pseudotropheus elongatus chailosi

-Labidochromis hongi sweden

-Pseudotropheus elongatus Mphanga

przy tej obsadzie bedziesz mial 3 ladne ryby poniewaz samice u wszystkich sa bure, pozatym elongatusy moga sie krzyzowac.

Opublikowano
przy tej obsadzie bedziesz mial 3 ladne ryby poniewaz samice u wszystkich sa bure, pozatym elongatusy moga sie krzyzowac.

Akurat samice tej "odmiany" hongi wcale nie są takie brzydkie a i samice Chailosi to jedne z ładniejszych u elongatusów, jedyne "paskudy" to Mpangi ;)

Czy te elongatusy będą się krzyżować, IMO sprawa wątpliwa samice różnią się znacznie więc wątpię aby samce się pomyliły :) (oczywiście przy zachowaniu odpowiednich proporcji samic)