Skocz do zawartości

obsada 200l. [Labidochromis sp. "perlmutt" z Maingano]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
maingano pewnie zostanie 1+1....

Czarnowidz :) Jest pare info na forum że udało się nawet wielosamcowo.

a jesli jednogatunkowo to jakie ilosci bys zaproponowal?

Spróbowałbym z 15 młodzikami i niech się dzieje :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

z tymi samcami to roznie bywa ja od ponad 2,5 roku mam w 144l. dwa bardzo ladnie wybarwione samce co prawda w saulosach ale bywaly juz opinie na forum ze dwa wybarwione samce saulosi razem nie podzialaja w 144l.

dzieki eljot za konstruktywna porade :)

pozdrawiam

Opublikowano

ponizej wklejam zdjecie przyszlego domu dla nich

pozdrawiam

W podłożu masz mieszankę gruboziarnistego piachu z żwirem koralowym, czy co to jest ? BTW ciekawe tło ;)

Opublikowano

podloze to zwykly piach rzeczny drobnego ziarna taki sam ktorym zasypalem moje pierwsze malawi 144l. sprawdzil sie dlatego tego malawiana takze nim zasypalem :)

tlo zrobilem w 80% z granitu (w mojej okolicy ta skalka goruje) z wstawkami piaskowca. kamienie to jedne wyciagniety z rzeki, drugi to wapiej z Jury i grotka z lupka i male kamolki granitowe.

z czasem zapewne zarosnie laddnym glonem :)

pozdrawiam

Opublikowano
Ja bym jedno gatunkowo wpuścił Melano. joanjohnsonae (perła likomy) rybka niespotykana i piękna;)

rybka faktycznie ladna, jednak jak wczesniej pisalem podstawa jest maingano i chyba za tym co napisal eljot12, wystartuje z maingano i jak bedzie "spokojnie" wpuszcze jakies 1+3 perlmutt`a.

Opublikowano

Maingano to piękne ryby,a ich zachowanie jest bardzo ciekawe w obserwacji. Generalnie w moim zbiorniku były tylko dokoptowane do saulosi ale teraz stały się głównym obiektem moich obserwacji.

Brat okreslił je jako najbrzydsze pyszczaki jakie widział ale teraz po podrośnięciu stwierdził, że to piękne rybska.

Ostanio zaobserwowałem zbiorową bojkę 2 samic i 2 samców (jeden bardzo młody).

W porównaniu do saulosi te ryby nie stroszą "piórek" one od razu przechodzą do konkretów, no i ta szybkość, normalnie torpedy.

Mam nadzieję, że twoje maingano będą cieszyć twoje oko.

Opublikowano

Cytat:

Zamieszczone przez Perez666

hmmmm...

maingano pewnie zostanie 1+1....

mozesz jasniej?

W naturze maingano żyją w samotności, gdy się spotkają często dochodzi do utarczek.

Gdzieś Harisimi opisywał je, mówił że w zbiorniku 150x50 jest szansa utrzymać właśnie układ 1+1, choć niekoniecznie tak musi być - dużo zależy od cech osobniczych danej jednostki ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano

hmm tylko zastanawia mnie skad ludzie opisuja ze maja w 200 litrach cale stadko mainago.

Przyznam ze ja na to nigdy nie trafilem.

jesli tak faktycznie sprawy stoja to zaczynam sie zastanawiac aby zestawic w swoim akwa perlmutta z rdzawym - jak sadzisz taki epolaczenie bedzie lepsze niz z mainago?