Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie można trzymać maingano 1+1. Żadnego pyszczaka tak nie wolno trzymać.
masz te ryby czy tylko czytałeś???

Bo ja mam i w miarę dorastania dochodzę do wnisoku, że te ryby żyją jak samotniki i tolerują się tylko przy tarle, jak wpadają na siebie to nieważne czy samiec spotka samice, czy dwie samice, bitka pewna. Mam tak w akwarium. i najprawdopodobniej zostanie 1+2 i to będzie maks w 240l.

Kiedys harisimi pisał, że u maingano właśnie 1+1 jest w granicy tolerancji ale wszystko zalezy od indywidualnych zachowan osobników

Opublikowano

Jak masz 1+1 to wpada jedna na drugą zbyt często, gdybyś ich miał 5 to agresja rozkłada się na wszystkie. Poczekasz to zobaczysz że 1+1 to nie jest dobry układ.

Opublikowano

Mam w tej chwili 2+4, dzisiaj wieczorem będzie 1+4.

I z obserwacji wiem, że skończy się na 1+2 i to będzie maks, bo ryby nie mają jeszcze rokua widzę co się dzieje.

Saulosi wymięka, jest prawie 2 razy większy ale jakoś rezygnuje z konfrontacji.

Opublikowano

jeżeli taki układ ci się uda to tak trzymaj, maingano w naturze jest samotnikiem i tylko w trakcie tarła szuka towarzystwa. Jednak może być tak, że przy układzie 1+1 samiec zamęczy samicę.

Opublikowano
czy do rocznych yellow można dodać młode rdzawe, akwarium 200l 1+3 yellow, a ile rdzawych?

Możesz spokojnie dodać, yellowki nie są agresywne i nie będą się interesowały rdzawymi.

I.sprengerae docelowo jak caeruleus'ów.

Opublikowano

ok to obsady mam juz ustalone:)

w 200l będzie stadko saulosi ( zastanawiam się czy w Polsce można dostać je w wersji F1 :)), i stadko rdzawych F2.

w 450l które mam zamiast 375:) bedzie 6 acei, 4 yellow, 4 złociste, i 4 red red, oczywiście wszystko w układzie haremowym.

Mam nadzieję że taki układ może zostać?

do 450l dałem filtr eheim 2228, a do 200l też zamieniam wewnętrzny Juwela na eheima tylko jeszcze nie wiem jaki model, może coś polecicie, chyba że może zostać wewnętrzny Juwela (pompa 600l/h).

Opublikowano
ok to obsady mam juz ustalone:)

w 200l będzie stadko saulosi ( zastanawiam się czy w Polsce można dostać je w wersji F1 :)), .

w Tanmalu masz F1- bodajże 27plnów i F0-118plnów.

pozdrowił;)