Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na pewno wystarczy po 1 zaworze przy równoległych korpusach, daj je przed rozgałęzieniem, sam tak mam i wystarcza, a ten korpus za pompą nie wiem czy jest dobrym pomysłem, całej biologii to ci nie uciągnie a zmniejszy znacznie przepływ jak dasz jakiś absorber typu matrix

Opublikowano
Na pewno wystarczy po 1 zaworze przy równoległych korpusach, daj je przed rozgałęzieniem

Jak będę wymieniał wkład w jednym korpusie to czy drugi nie będzie się zapowietrzał ? Z tą biologią w ostatnim korpusie będzie aż tak źle,znacząco się przepływ zmniejszy na 1 biegu pompy ?

Opublikowano

Twoje rozmieszczenie zaworów jest moim, skromnym zdaniem, praktyczniejsze. Pozwala niezależnie odcinać korpusy. Ja dodałbym jeszcze obejście korpusu z grysem. To wszystko spowoduje brak konieczności wyłączania pompy przy otwieraniu korpusów.

aarset stosując jeden zawór przed trójnikiem, musi wyłączać pompę (dotyczy to tylko pierwszej pary). Więc w takim układzie nie trzeba zaworów za każdym korpusem, może być jeden za trójnikiem. (kółko i krzyżyki czerwone).

Jeden z zaworów u aarseta jest niepotrzebny (kólko zielone)

post-11429-1469571342541_thumb.jpg

post-11429-14695713426873_thumb.jpg

Opublikowano

aarset stosując jeden zawór przed trójnikiem musi wyłączać pompę. Więc w takim układzie nie trzeba zaworów za każdym korpusem może być jeden za trójnikiem. (kółko i krzyżyki czerwone).

Jeden z zaworów u aarseta jest niepotrzebny (kólko zielone)

Ten schemat jest poglądowy. Obecnie nie muszę wyłączać pompy przy wymianie wkładów, ponieważ zrobiłem bypass pomiędzy wejściem a wyjściem z korpusów.

Co do zaworu oznaczonego na zielono to właściwie zgoda, ale czasem się przydaje do przepłukania wkładu.

Opublikowano
Ten schemat jest poglądowy. Obecnie nie muszę wyłączać pompy przy wymianie wkładów, ponieważ zrobiłem bypass pomiędzy wejściem a wyjściem z korpusów.

Co do zaworu oznaczonego na zielono to właściwie zgoda, ale czasem się przydaje do przepłukania wkładu.

Odcięcie dwóch zaworów - do korpusu z wkładem i na obejściu daje ten sam efekt.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja, po przeczytaniu wszystkich tematów na tym forum i kilku na innych zrobiłem taki system:

ajrvco.jpg

Zawory zastosowane przed i za każdym korpusem oraz obejścia pozwalają na wyłączenie każdego korpusu niezależnie podczas gdy reszta będzie działała.