Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nabe jeżeli szafka/regał mają odpowiednią konstrukcję, zapewniającą sztywność blatu. Całość jest wypoziomowana to wszelkie podkładki są tylko dmuchaniem na zimne.

Opublikowano

Co do pianki, oczywiście sam mam tło wykonane m.in. z pianki, ale pokryte jest ceresitem. Nie chodzi mi tu do końca o uwalnianie czegośtam chemicznego, a właśnie o "korozję" pianki. Będąc pod kamieniami jest narażona na duży nacisk więc jej trwałość jest tym bardziej istotna, dla tego styropian jest tu zdecydowanie lepszy.

Sam wymieniałem całe podłoże /piasek/ nie odławiając ryb z akwarium, jest z tym sporo roboty ale jest to możliwe, wciskanie styropianu pod kamienie w pełnym wody baniaku, jest pracochłonne i ryzykowne ale również możliwe.

Gdybym jednak miał to zrobić po raz drugi zmieniłbym taktykę i pod kamienie (nie jestem tak odważny jak nabe ;) ) włożyłbym kratkę do podżwirówki albo zrobił podstawki, pod najcięższe głazy z rurek i kolanek do instalacji wodnych. Rurki można nawiercić w kilku miejscach aby nabrały wody, wtedy manipulacja jest łatwiejsza bo toną same z siebie.

Jeśli chodzi o kamienie na piasku, to nie do końca konstrukcja szafki jest istotna. kamień jest tworem nieregularnym, podkopany w którymś miejscu może się nagle przemieścić i uderzyć w dno, to po pierwsze, po drugie minimalne ziarenko kwarcu pod kamieniem może również zapoczątkować pęknięcie. Szkło jest bardzo wytrzymałe ale dość kruche, a ziarna kwarcu w piasku dorównują mu twardością.

Dobrym pomysłem byłoby więc również pokrycie dolnej części (tej stykającej się z dnem, bądź mogącej się z nim zetknąć) silikonem co stworzyłoby praktycznie niewidoczny ale trwały bufor między kamieniem a szkłem na dnie.

Na marginesie w nowym baniaku idealne by było pokrycie dna właśnie silikonem, bądź przyklejenie na stałe arkusza polipropylenu, to daje 100% zabezpieczenia.