Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli regularnie przy cotygodniowej podmiance będzie ją czyścił,to przepływ drastycznie nie spadnie.Jak mówiłem wcześniej,duży przepływ przy biologu nie jest wymagany.

Opublikowano

Kunta ty masz 450 litrów, kolega 600 czyli 1/3 więcej. U ciebie 3 wkłady dają ponad 5 litrów powierzchni i narurowy ma dużo większy przepływ. Więc mówisz że pomimo że będzie miał mniej wkładów filtracyjnych, sporo mniejszy przepływ wody przez filtr i akwarium większe o 150 litrów to będzie dobrze ??

Zgadza się mówimy o zbiorniku większym o 150 litrów brutto ale to nie zbiornik produkuje nieczystości które mają być przetwarzane w filtrze biologicznym, a ryby których ilość będzie taka sama jak ja mam teraz w baniaku!!!

Teraz wkłady - nie rozumiem w jaki sposób liczysz wkłady że wyszło Ci u mnie 5 litrów? Mam jeden korpus zasypany ceramiką i tylko to uważam za filtrację biologiczną - w pozostałych korpusach mam gąbki które raz w tygodniu piorę w pralce (!) lub bardzo mocno płuczę w bieżącej wodzie więc o bakteriach możemy zapomnieć.

Następny punkt to przepływ.

Na ten punkt mam własną teorię i idąc jej tropem zamontowałem wodomierz na wyjściu z filtracji biologicznej no i wodomierz ten pokazuje że w ciągu godziny przez filtrację biologiczną przepływa około 300 (słownie trzystu) litrów wody!!!

Działa???

Pewnie że działa.

Przy zachowaniu pewnych reguł utrzymanie filtracji biologicznej na odpowiednim poziomie w dojrzałym zbiorniku to bułka z masłem - mechanika to wyzwanie. Oczywiście wysoki poziom NH3/NH4 bądź NO2 jest dużo bardziej szkodliwy niż kilka kup walających się po piachu ale po nerwówce przy starcie pierwszego baniaka (każdy to miał i każdy musi przez to przejść) po zamknięciu cyklu to już idzie samo i trzeba naprawdę dużo głupoty aby to popsuć.

Z mechaniką to już całkiem inna historia - tam czasami przestawienie jednego kamienia powoduje rozsypanie się całego domina układanego godzinami czy tez nawet tygodniami.

To jest pole do popisu.