Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kunta ty masz 450 litrów, kolega 600 czyli 1/3 więcej. U ciebie 3 wkłady dają ponad 5 litrów powierzchni i narurowy ma dużo większy przepływ. Więc mówisz że pomimo że będzie miał mniej wkładów filtracyjnych, sporo mniejszy przepływ wody przez filtr i akwarium większe o 150 litrów to będzie dobrze ??

Zgadza się mówimy o zbiorniku większym o 150 litrów brutto ale to nie zbiornik produkuje nieczystości które mają być przetwarzane w filtrze biologicznym, a ryby których ilość będzie taka sama jak ja mam teraz w baniaku!!!

Teraz wkłady - nie rozumiem w jaki sposób liczysz wkłady że wyszło Ci u mnie 5 litrów? Mam jeden korpus zasypany ceramiką i tylko to uważam za filtrację biologiczną - w pozostałych korpusach mam gąbki które raz w tygodniu piorę w pralce (!) lub bardzo mocno płuczę w bieżącej wodzie więc o bakteriach możemy zapomnieć.

Następny punkt to przepływ.

Na ten punkt mam własną teorię i idąc jej tropem zamontowałem wodomierz na wyjściu z filtracji biologicznej no i wodomierz ten pokazuje że w ciągu godziny przez filtrację biologiczną przepływa około 300 (słownie trzystu) litrów wody!!!

Działa???

Pewnie że działa.

Przy zachowaniu pewnych reguł utrzymanie filtracji biologicznej na odpowiednim poziomie w dojrzałym zbiorniku to bułka z masłem - mechanika to wyzwanie. Oczywiście wysoki poziom NH3/NH4 bądź NO2 jest dużo bardziej szkodliwy niż kilka kup walających się po piachu ale po nerwówce przy starcie pierwszego baniaka (każdy to miał i każdy musi przez to przejść) po zamknięciu cyklu to już idzie samo i trzeba naprawdę dużo głupoty aby to popsuć.

Z mechaniką to już całkiem inna historia - tam czasami przestawienie jednego kamienia powoduje rozsypanie się całego domina układanego godzinami czy tez nawet tygodniami.

To jest pole do popisu.