Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Qrcze...nie chciałbym zmieniać niczego, ewentualnie zredukować acei, a jak wyklaruje się płeć, to zredukowałbym też redy. Sam już nie wiem, bo tak jak jest terz bardzo fajnie to wygląda. Póki co, wszystkie są młodziutkie.

Opublikowano

Przy młodych rybach "ciasnoty" nie widać, ale gdy podrosną sam to zauważysz.Na chwilę obecną, spokojnie możesz się napawać ich widokiem ;) I tak przez ok. rok...później już coś będziesz musiał zrobić, chyba że natura cię ubiegnie.

• 1 rok później...
Opublikowano

Ponieważ mam podobny baniaczek (600L: 200x50x60), pozwolę sobie podłączyć się pod temat. Zbiornik w trakcie dojrzewania, czas zadecydować o obsadzie. Póki co na 99% chciałbym Demony i Acei. Docelowo myślę o 4 gatunkach, więcej chyba się nie da w 600 litrach. Póki co mam takią wersję:

Pseudotropheus Acei

Pseudotropheus Demasoni

Metriaclima Msobo Magunga

Labidochromis sp. Hongi

Inne gatunki, które mi się podobają i które uwzględniłbym przy mojej obsadzie to Pseudotropheus sp. "Williamsi North" Blue lips, Red Red, Gold Kawanga czy Fainzilberi Lundo.

Proszę o porady i podpowiedzi czy powyższa obsada jest ok, czy coś zmieniać (i na co z wymienionych powyżej).

Z góry serdeczne dzięki

Opublikowano

Super dzięki za info :). Kolejne pytanie to w jakich ilościach powinienem mieć w/w obsadę? Czytałem w innych postach, że powinno być sporo demasoni, żeby rozłożyć agresję, ok 15 sztuk. Do tego Acei 8 - 10 szt. A co z pozostałymi?

Jak to powinno wyglądać docelowo z dorosłymi osobnikami? Myślałem o czymś takim:

Demasoni 12 - 15 szt (Jakie proporcje samce/samice?)

Acei 8 - 10 szt (j.w. ?)

Msobo 7 szt (2+5)

Hongi 5 szt (1+4 czy 2+3 ?)

Razem czyni to około 32 ryb, nie za dużo?

Opublikowano
Demasoni 12 - 15 szt (Jakie proporcje samce/samice?)
Te ryby same ustalą sobie proporcje wpuść 15, z Acei spróbowałbym 3+7, pozostałe w klasycznych układach 1+4 .

Jeśli taka obsada dotrwałaby w komplecie, to ilość taka na maxa (demonki to małe ryby) choć wątpię że się uda.

-----------------------

Jak będziesz brał małe rybki to 15 demonków, 12 acei i po 8-10 msobo z hongi, później redukcja nadmiarowych samców.

Opublikowano

Dzięki eljot :). Ponieważ dywagacje na temat obsady cały czas trwają, mam pytanie czy do mojego powyższego zestawu zamiast Hongi pasowałby Pseudotropheus sp. "Williamsi North" Blue lips albo rdzawy?

Opublikowano
Pseudotropheus sp. "Williamsi North" Blue lips albo rdzawy?

To duża ryba i będzie już trochę ciasno, dodatkowo potrzebuje w diecie sporo mięcha podobnie jak rdzawy IMHO się nie nadają.

Olej hongi będzie więcej miejsca :)

---------------

Może będziesz miał farta i uda się z Acei i Msobo wielosamcowo (ale mi się zrymowało :P)