Skocz do zawartości

Zmiana przepływu w akwarium a zachowanie ryb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zmieniłem wczoraj układ wylotów z filtrów w akwarium. Mam zbiornik z tłem wewnętrznym z CR65 i dno dość mocno zastawione kamieniami, a do tego ryby porobiły sobie swoje tunele pomiędzy tymi kamieniami. W efekcie było sporo miejsc, gdzie tworzyły się martwe strefy bez przepływu i zalegały nieczystości.

Kombinowałem kolejny dzień jak poustawiać przepływy, żeby dno się "samo sprzątało" i w miarę się to udało. Jednak dzisiaj zauważyłem, że po tych zabiegach praktycznie cała ekipa przeniosła się w górne partie zbiornika...

Wcześniej ryby pływały raczej przy dnie, jedynie Hongi można było często zauważyć w toni. A od wczoraj większość ryb trzyma się przy powierzchni, a zwłaszcza Saulosi.

Zastanawiam się czy to nie jest efekt mniejszego natlenienia wody (po tych zmianach praktycznie ustało falowanie powierzchni). Może ktoś bardziej doświadczony podpowie, czy takie zachowanie ryb można uznać za normalne, czy ryby teraz mają za mało tlenu w wodzie i łapią powietrze z powierzchni

Link do dwóch filmów przedstawiających aktualną sytuację:

[ame]http://www.youtube.com/watch?v=pfu9k2Mz6Mg[/ame]

[ame]http://www.youtube.com/watch?v=DQBTZv441_s[/ame]

na obydwu mniej więcej w połowie widać, ja Saulosi "dziobią" powierzchnię wody.

P.S. Aktualna filtracja to: Eheim 2226 + Atman 203 z dwoma wylotami w różnych kierunkach

Opublikowano

zdecydowanie należy poprawić cyrkulację,żeby falowanie lustra jednak było, bo tylko w ten sposób woda się natlenia. też mam dużo kamieni i kombinowałem na różne strony i baaaardzo ciężko tak ustawić aby to samoczyszczenie ładnie przebiegało. wygodny odmulacz kupić i jeeedziesz :)