Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko jest ok od ostatnich moich odwiedzin na forum NO2 stale 0 co mnie bardzo cieszy ale mam jeden problem nie moge podnieść PH. dodaje PHplus TETRY i od ponad 2 tygodni nic sie nie zmienia. cały czas jest na poziomie 7,5. dodaje je zgodie z zaleceniami na pudełku.

prosze o pomoc w jaki sposób podnieść PH. podłoże mam z piasku kwarcowego z dodatkiem około 15% korala. w filtrze mam ceramike. ktoś mówił mi o sodzie oczyszczonej podobno pomaga, jeśli tak to w jakich proporcjach mam jej dodawać do akwa 200l.

pozdro i dzięki

Opublikowano

Jesli już uznasz, ze koniecznie musisz podnieść do pH (chociaż moim zdaniem stabilne 7,5 to całkiem przyzwoicie - ja tyle mam i jest ok) to sode można dodawać tylko w czasie podmiany. Ja wsypuje łyżeczkę płaską do herbaty na 20l świeżej wody i wlewam do baniaka na podmianę. Ta łyżeczka podnosi pH kranówy z 7,0 do ok.7,5.

Broń Boże nie wsypuj sody bezpośrednio do zbiornika, bo jak przesadzisz możesz osiągnąć efekt w postaci skokowej zmiany pH i dramat gotowy, nawet nie będziesz wiedział kiedy.