Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem nowa, więc jeśli zły dział proszę o przeniesienie. Mam parę pytań.

1) Pewnie było już dużo razy, jakie i ile rybek mogę trzymać w akwarium 126 i 140l, czy oprócz p.Saulosi mogę coś jeszcze?

2) Czy może mi ktoś powiedzieć co to za kamienie czy skały są na zdjęciu w linku? Lub jakimi mogła bym uzyskać podobny efekt.?

http://showcase.aquatic-gardeners.org/2010.cgi?&op=showcase&category=1&vol=-1&id=16

3)Czy jako filtracja, wystarczy filtr wewnętrzny aquaszut turbo n 750?

4) Czy jako podłoże może być wypłukany piasek z plaży z Bałtyku?

Opublikowano

Witam na forum :)

1. Jeżeli pytasz się co możesz trzymać w takim akwa z Saulosi to raczej nic - lepsze dobrze utrzymane jednogatunkowe niż przerybione kilkugatunkowe.

Jeżeli pytasz o inne opcje zamiast Saulosi to jest jeszcze kilka gatunków które można hodować w takim ziorniku (jednogatunkowo oczywiście) - Maingano, Rdzawy, Afra.

Niestety powyższe ryby są albo jednolicie ubarwione (samce i samice prawie że identyczne) albo mają szare niereprezentatywne samice.

Jak dla mnie Saulosi do takiego baniaka to najlepszy wybór.

2. Jak jest napisane poniżej zdjęcia do wystroju zostały użyte moduły BTN (Back to nature) - droga, bardzo droga sprawa. Poza tym w tak małym baniaku taki rozbudowany wystrój to tylko i wyłącznie zabieranie i tak niewielkiej przestrzeni do pływania dla ryb.

3. Przydałby się jakiś filtr zewnętrzny do filtracji biologicznej (potocznie nazywany kubełkiem). Aquaszut zapewni filtrację mechaniczną.

4. Może być.

Opublikowano

Możesz trzymać jakiś zdrowy układ - dajmy na to 3 + 6 - może się udać.

Na początek proponuję zakup 10 maluchów i po czasie ewentualną korekcję/redukcję.

Musiałabyś mieć niebywałe szczęście żeby udało Ci się trafić układ 3+6 ale próbować zawsze można.

Co do oświetlenia to jest ono bardziej dla Ciebie niż dla ryb więc jeżeli Tobie odpowiada to rybom też.