Jump to content

200L - jak to zrobić?

Recommended Posts

Witam, mam pewien problem. Otóż miałem 12x P. Saulosi w 200L prawdopodobnie jest 6 samców i 6 samic, choć może być i 5+7. Oczywiście redukcja liczby samców i tak myślę. Czy zostawić sobie (liczmy, że mam pierwszy wariant) 3+6, czy 2+6 (osobę która weźmie samce mam). Przy stosunku 2+6 chyba będzie 1 samiec dominujący + 1 zdominowany, a przy stosunku 3+6 będą 2 dominujące i jeden zdominowany. Podpowiedzcie jaką obsadę mam sobie zostawić.

Jak nic sie nie dzieje ja bym zostawil tak jak jest. 12 ryb to nie tragedia w takim zbiorniku. Jak juz bedziesz wiedzial co jest co zostawisz sobie 3 najladniejsze a sledzie znaczy zdominowane oddasz bo ni to ladne ni potrzebne, chociaz z drugiej strony u mnie po kazdej podmianie mialem piekne widowisko jak zdominowany probowal sie wybic i startowal do ktoregos z wybarwionych.

Czasem są jakieś drobne bijatyki. Są dwa bardzo ładnie wybarwione. Jeden w połowie. Inne dwa mają tylko grzbiet niebieskawy, a jeden (ten co mam wątpliwości) po czarny czubek płetwy grzbietowej + praktycznie niewidoczną (ale jest) atrape jajową.

Jeżeli nie ma jakiś ostrych spięć to jak Cię nic nie goni zostaw jak jest.

U mnie w niewiele większym akwarium mialem 3 ładnie wybarwione samce + jeden zdominowany. Gdy go oddałem zrobiły się 2 ładnie wybarwione + jeden zdominowany.

Po rożnych kombinacjach wyszlo mi że przeważnie wybarwiają się X-1 samców - jeden musi być do bicia (oczywiście mówię o rozsądnej sytuacji bo układ 8 wybarwionych i jeden zdominowany raczej w 200 litrach nie przejdzie)

a ja bym zostawil 3x6 jakos uklad 1;1 nie przemawia do mnie o ile teraz sie nic nie dzieje za pol roku kiedy silniejsze samce zaczna podchodzic do tarla(ich agresja i terytorializm wzrosnie) moga same sie wyeliminować,trzeba tez wziasc pod uwage ze baniak ma tylko 100cm dlugosci.