Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Mam pyszczaki 3 lata, akwa 240 litrów, jednak zastanaiam sie powaznie nad zlikiwodaniem tych ryb i wybraniem czegos duzo mniejszego. Mam problem bo conajmniej jedną godzinę snu tracę przez nich. W momence zgaszenia swiatła w pokoju i naturalnie w akwa, co najmniej godzine one jeszcze chlapią i coś robią. Nie mogę spać.

Miał ktos taki problem i go rozwiązał?? Moze zrobic takie tło, zeby w czesci pokrywało tafle wody?

Mam ponizej 20 doroslych ryb.

dzieki za pomoc

Opublikowano

To gaś tą godzine wcześniej światło :) Pierwszy raz słysze, żeby ktoś się żalił, że pyszczaki chlapią wodą...może niedotleniona woda i ryby tak łapią powietrze ? Wyłączasz filtry na noc czy coś ?

Opublikowano

Chlapią to znaczy,że żyją :] Naprawde błahy i dziwaczny powód do zlikwidowania akwarium.Moje utaki zachowują się bardzo podobnie ale specjalnego dyskomfortu nie odczuwam. Może zmiana pory gaszenia światła albo częściowe wygaszanie go - bez gwałtownego zaciemnienia - załatwi sprawę.

Opublikowano

Jesli traci sie ponad 1 godzine snu dziennie a sie rano wstaje do pracy, to dla mnie nie jest blahy powod. Moze jakbym narzucil jakis koc na awka to by pomogło.

Gaszenie swiatla wczesniej w akwa nic nie daje, bo zanim pojde spac siedze przy kompie albo lampke mam zapaloną, a to im wsytarczy by nie isc spać.

Opublikowano

Moje chlapią kiedy sypię pokarm (fajny ubaw, śmieję się że mlaskają) pierwszy raz słyszę że światło wpływa na rybki w ten sposób. Filtry? czyli brak natleniania (ruch wody). A później co? po godzinie przyzwyczajają się? I to się ciągnie już 3 lata? Może karmiłeś przed zgaszeniem światła a teraz już tego nie robisz i pysie szukają.

Opublikowano

Strzelam :wink: może ich jest za dużo w stosunku do "kryjówek" i przepychają się o najlepsze miejsce do "spania" ? U mnie tak się tasują aż praktycznie nie ma ryb w akwa :wink: ale chlapią sporadycznie.

Możesz napisać jakie to są ryby?

Opublikowano

ryby dorosle beda zawsze chlapac , podczas gonitwy juz sie nauczyly ze w ciemnym pokoju najbezpieczniej pod tafle wody bo kto by chcial codziennie obijac nosek o dekoracje

Opublikowano

Jaką masz pokrywę?

Jak miałem plastikową wydmuszkę, to musiałem wyłaczać bąbelki na noc, bo było słychać. Same ryby mi nie przeszkadzały. Może mam twardszy sen;)

Ze względu na awarię oświetlenia plastikową pokrywę wywaliłem, a pokrywę DIY zrobiłem według projektu http://www.retez.pl/index.php. Teraz nic nie słychać - pewnie na skutek zastosowania uszczelek i ścianek o grubości 10mm.