Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Paputek, zwroć uwagę na te zdjęcia - szczególonie nr 5 z cięcia narożnika - widać warstwy różnokolorowego materiału, który potem wiidoczny od przodu tworzy fakturę z cieniami... nawet na płaskim btn'ie

http://www.backtonature.se/english/montera_slimline.html

może Ci to coś podpowie z technoloogią wykonania

imho jest tam szkielet, jakaś masa wypeełniająca, natryśnięty grys szary z ostrymi krawęddziami (albo syntetyk o takim kształcie), potem przednie warstwy z fakturą i farba na to - pewnie pomiędzy jest żywica ;)

powodzenia z projektem

Opublikowano
składnik A i B

Dokładnie to poliuretan w takiej formie jaką ja znam składa się z dwóch składników A i B. Z tego co wiem tak technicznie to określają nawet producenci. Po połączeniu tych dwóch składników poliuretan rośnie. W zależności od proporcji i temperatury rośnie więcej lub mniej; szybciej lub wolniej. Czasem wtryskuje się go pod ciśnieniem do form (raczej muszą być solidne, bo ciśnienie w takiej formie jest niemałe). Mój brat w taki sposób robi np. ule dla pszczół :-)

Sam kiedyś miałem pomysł na zrobienie modułów właśnie w oparciu o poliuretan + jakaś żywica z formy silikonowej (oczywiście silikon też mieszany z dwóch składników:lol: ) Tylko to dość droga zabawa bo forma jest wówczas okropnie droga, ale łatwo jest wówczas wykonać wszelkie szczeliny, wgłębienia no i to wszystko co mają kamienie. Tyle, że u mnie najpierw robiło się formę silikonową (odlew z kamienia w naturze) Z BTN IHMO też tak robią. Nakładają pędzlem silikon na skałę i później wykonują odlew z żywicy (nie za gruby) z jakimś wypełniaczem - drobnym piaskiem różnokolorowym - tak jak się robi sztuczne parapety... Ponieważ forma jest silikonowa - łatwo jest taki odlew po prostu wyjąć. Od spodu prysną poliuretanem z pistoletu, który dodatkowo wzmocni całą konstrukcję i tyle. Do tego doszedłem! Nie wiem na ile jest to dobry sposób, ale gdzieś przeczytałem, że najczęściej formy skomplikowanych przedmiotów wykonuje się z mas plastycznych takich jak specjalnie do tego przygotowany silikon (śmierdzi octem tak samo jak akwarystyczny :twisted::mrgreen: :mrgreen: ) A kamień chyba jest takim skomplikowanym przedmiotem.

Opublikowano

bofk , czy mógłbyś zapodac linka do takiego poliuretanu dwuskładnikowego ? bardzo ciekawy pomysł, ale mam z tym po raz pierwszy stycznośc i chciałbym coś nie coś się dowiedziec, nazwę , gdzie można kupic itd ?. byłbym wdzięczny ... podejrzewam iż pozwoliło by to zaoszczędzic na kosztach produkcji :)

jestem teraz na etapie szukania jakiegoś wypełniacza, a pistoletem z pianką jakoś tego nie widze, może jest coś co można nanieśc za pomocą pędzla :lol:

ps. też myślałem o formach silikonowych , ale to bardzo droga technologia :)

Opublikowano

smurv, tła z wykorzystaniem Ceresitu też robią z pianki, później zabezpieczają tą CR-sitem , można by to i tu wykorzystac, albo zdradz coś :P.... :P

Opublikowano

co do modołów tak jak 2 pierwsze mi sie podobaly, tak ten co ma byc na rogu jest paskudny, ;)

dzięki za ocenę pracy , mile widziane wszelkie opinie .... co do Twojej pracy widząc wykonanie 4 modułów , to postarałałbym się o coś innkszego, bo wszystkie wyglądają bardzo podobnie , mają budowę via stożka , rozumiem że tak najprościej wyjąc z formy :) . Ale i tak jestem na tak :)... bo liczą się chęci...

Opublikowano
, a moja technika moge zrobic kazdy ksztalt...

i tej wersji się trzymajmy :) , powodzonka w pracach .

Dziś przedstawiam komplet 10 -u modułów, ktorymi zostanie zabudowany zbiornik 1000L, moduły są przed matowieniem i malowaniem, to zostawiam na weekend. Z pracy jestem średnio zadowlony , ale biorąc pod uwagę fakt iż to debiut, wszelkie poprawki naniosę przy kolejnych formach ..

dsc04226w.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Opublikowano

tak się zastanawiam - jako że stosowałeś matę, to czy da się w nich wiercić? czy będzie masakra? bo bez wiercenia nici z chowania stuffu ;)

i nie mam tu na myśli wiertła 6mm tylko raczej otwornice po 30-40mm :P

Opublikowano
tak się zastanawiam - jako że stosowałeś matę, to czy da się w nich wiercić? czy będzie masakra? bo bez wiercenia nici z chowania stuffu ;)

i nie mam tu na myśli wiertła 6mm tylko raczej otwornice po 30-40mm :P

spokojnie, da się .... po zastosowaniu otwornicy, trzeba rancik papierem ściernym przeleciec, z tym akurat nie ma problemu...