Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tsunami nie. Piach jest nie ruszony. Próbowałem nagrać filmik ale bateria padła, nawet nie zrobię teraz fotki, muszę poczekać. Opisze jak mam ustawiony. To jest moje akwarium http://galeria.klub-malawi.pl/details.php?image_id=11296 . Z lewej strony są rury od zewnętrznego i cyrkulator jest obok nich na bocznej szycie tak na połowie wysokości.Skierowany lekko ku górze i do tylnej ściany.Tak, że wytwarzająca fala przez niego pokrywa się z falą z wylotu filtra zewnętrznego. Przy innym ustawieniu to było już tsunami.

Opublikowano

No to ci powiem że masz źle.

Miałeś go dać przy przedniej szybie.W tym ustawieniu zderzają się fale z cyrkulatora i wewnętrznego, robią się "dziwne" prądy.Potem się dziwisz jak rybami rzuca gdy wpłynie w taki wir.

Opublikowano

Powiedziałbym, że jest gorzej w takim ustawieniu, ryby pływają tylko po prawej stronie. Nagrałem filmik telefonem jakość słaba ale co potrzeba widać

Opublikowano

Masz filtr zewnętrzny i wewnętrzny z przepływem 1100l/h więc to wystarczy w zupełności.

Przy tym cyrkulatorze widać , że ryby mają problem z normalnym zachowaniem.

Opublikowano

Te filtry do usuwania odchodów nie wystarczyły. Miałem bardzo dużo brudu na środku akwa i przy przedniej szybie. Po prostu wezmę 3000l/h a ten sprzedam koledze do 375l.

Opublikowano

Ja naprawdę nie chciałem krakać :wink: Spróbuj ustawić tak żeby dmuchał wzdłuż przedniej szyby tak aby cyrkulacja była przód - tył a nie góra - dół, może będzie lepiej.

Opublikowano
Ja naprawdę nie chciałem krakać :wink: Spróbuj ustawić tak żeby dmuchał wzdłuż przedniej szyby tak aby cyrkulacja była przód - tył a nie góra - dół, może będzie lepiej.

Nie no tak to jest gorzej. Ogólnie problemu nie ma bo chętny wciąż czeka na ten cyrkulator z tym,że ja czekam aż mi wystawią ten 3000l/h bo nie chce już u innych kupować skoro aukcja przebiegła wzorowo. Na razie dałem go przy przedniej szybie skierowany ku górze i środkowi akwarium. Teraz przy taki ustawieniu jest nawet ok, ryb nie znosi tak ale znów fala na tafli jest duża. Tylko to taki bezsens, robię wszystko by obniżyć jego wydajność, a prądu żre dwa razy więcej niż 3000l/h. Nie chce też takiego silnego cyrkulatora bo podobno sprzyja brązowym glonom a ja mam już ich dużo.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wszytko zalezy od tego jakie masz.filtry, jak poukladane dekoracje, no i jak poustawiane wyloty.

Jezeli masz akwa o dlugosco 150cm to moze byc na styk.

Ja w swoim mam 5klph i wg mnie jest optymalnie.