Skocz do zawartości

Dojrzewający zbiornik - kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ok. 2 tygodni temu zalałem akwarium. Parametry wody zmierzone testami kropelkowymi JBL:

1. 01-05-2011. Parametry wody w kranie

PH 3-10: 7,5

PH 7,4-9,0: 7,2

KH: 7

GH: 7

NH4: 0,05

NO2: 0,03

NO3: 5

2. 16-06-2011. Ok tydzień po starcie akwarium, 1 dzień po wsypaniu 3 kapsułek Bactozym

PH 7,4-9,0: 7,4

KH: 6

GH: 6

NH4: 0,03

NO2: 0,05

NO3: 9

3. 19-06-2011. 2 dni po dodaniu ok. 150 ml uryny. Coś zakwitło, woda zrobiła się mleczna

PH 7,4-9,0: 7,3

KH: 7

GH: 6

NH4: 0,20

NO2: 0,20

NO3: 6

4. 21-06-2011. 1 dzień po dodaniu sody oczyszczonej. Wsypałem paczkę 100 g na ok. 30 litrów wody, z tego wlałem ok. 20 litrów

PH 3-10: 8,2

PH 7,4-9,0: 7,5

KH: 13

NH4: 0,40

NO2: 0,20

5. 25-06-2011. 2 tygodnie od startu. Woda robi się przejrzysta.

PH 3-10: 8,5

PH 7,4-9,0: 7,6

KH: 14

NH4: 0,60

NO2: 0,25

NO3: 3

Pytania:

1. Dziwi mnie rozbieżność między wynikami testu mierzącego PH w zakresie 3-10 i 7,4-9,0. Czy ktoś zaobserwował podobną rzecz, czy ja mam jeden z testów jakiś "nie za bardzo" ? Pytam głównie dlatego, że test 7,4-9,0, który powinien być znacznie bardziej dokładny praktycznie nic nie wykazał po dodaniu sody, natomiast ten teoretycznie mniej dokładny pokazał spory wzrost PH.

2. Dlaczego po dodaniu sody twardość węglanowa wystrzeliła w górę, a twardość ogólna się nie zmieniła ? (sorry, zawsze byłem dup@ z chemii)

3. Dlaczego NH4 rośnie tydzień po dodaniu uryny ? Z tego, co rozumiem, zbiornik cały czas dojrzewa i pomału NH4 powinno zacząć maleć, a NO2 rosnąć ?

Opublikowano

2. Dlaczego po dodaniu sody twardość węglanowa wystrzeliła w górę, a twardość ogólna się nie zmieniła ? (sorry, zawsze byłem dup@ z chemii)

Bo to jest niezgodne z zasadami chemii :wink: a tak na poważnie to wina testów które mierzą jakieś wypadkowe kilku czynników i z lekka "głupieją" po dodaniu sody.

Napisz jakimi testami robisz pozostałe pomiary, bo trochę dziwne wychodzą ?

Opublikowano
Dziwi mnie rozbieżność między wynikami testu mierzącego PH w zakresie 3-10 i 7,4-9,0. Czy ktoś zaobserwował podobną rzecz, czy ja mam jeden z testów jakiś "nie za bardzo" ? Pytam głównie dlatego, że test 7,4-9,0, który powinien być znacznie bardziej dokładny praktycznie nic nie wykazał po dodaniu sody, natomiast ten teoretycznie mniej dokładny pokazał spory wzrost PH.

Dokładniejszy jest ten o zakresie 7,4-9.Trzeba do wyniku dodać 0,2 , bo tyle zaniża w stosunku do miernika elektronicznego.

Skąd takie wartości?Test Jbl ma w podziałce <o,5 , 1 , 5 , 10 , 20 itd

Opublikowano

Na stężenie amoniaku między innymi ma wpływ Ph które po dodaniu przez ciebie takiej ilości sody wzrosło, a co za tym idzie wartości związków azotowych trochę zgłupiały. Może ktoś kto jest z chemią na bieżąco opisze to dokładniej (ja chemię miałem w szkole średniej a to było jakieś 20 kilka lat temu :wink: )

Opublikowano

Skąd takie wartości?Test Jbl ma w podziałce <o,5 , 1 , 5 , 10 , 20 itd

Takie wartości oznaczają, że wynik wyszedł gdzieś pomiędzy konkretnymi stopniami skali. Subiektywna ocena, czy wyszedł pośrodku pomiędzy 1 a 5 (wpisałem wtedy 3), albo czy wyszedł trochę ciemniejszy niż 5, ale brakuje mu sporo do 10 (wpisałem wtedy 6).

Dzisiaj kupiłem test Zoolka na pH - podwójny (jeden mierzący od 6,0-8,0, drugi 4,5-9,0). Test mierzący od 4,5-9,0 wskazał pH pomiędzy 8,0 a 8,5, natomiast ten od 6,0 do 8,0 pokazał wartość >8,0. Tak więc z grubsza potwierdziły wyniki pomiaru mniej dokładnym testem JBL 3-10.

W sumie w tym wszystkim chodzi mi tylko o to, czy taka zasadowość jest wystarczająca do trzymania pyszczków, czy trzeba jeszcze jakoś uzdatniać wodę.

Opublikowano
W sumie w tym wszystkim chodzi mi tylko o to, czy taka zasadowość jest wystarczająca do trzymania pyszczków, czy trzeba jeszcze jakoś uzdatniać wodę.

Twoja kranówka ma ph 7,5 czyli wartość minimalną dla pyszczaków więc aktualna wartość 8 jest bardzo dobra. Nic więcej nie kombinuj tylko czekaj na zakończenie cyklu azotowego.

Opublikowano

Wczorajsze parametry (02-07-2011)

PH: średnio 8 (mierzone teraz już czterema różnymi testami :)

KH: 12

NH4: < 0,05

NO2: > 1 (grubo poza skalą)

NO3: 40

Wygląda na to, że wszystko idzie w dobrym kierunku. Mam tylko pytanie czy nie trzeba dodawać jakiejś pożywki dla bakterii zamieniających amoniak w NO2 ? Na razie skończyły jak widać swoją robotę i obawiam się, że jak będą siedzieć kolejne 2 czy 3 tygodnie głodne, to wyciągną kopyta...