Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, proszę o pomoc w doborze dobrego filtra wewnętrznego do baniaka o wymiarach 152x35x40h.

Obecnie jako biologiczny chodzi eheim ecco 2234 (500l/H), a mechaniką zajmuje się, teraz nie krzyczcie :/ aquael fan-1 (320l/H).

eheim`a chcę zostawić, ale wewnętrzny muszę kupić jakiś większy.

Akwarium tych wymiarów z pysiami mam od niedawna i dlatego pytam jaki wewnętrzny zrobi najlepszą mechanikę.

Chciałbym kupić coś niezbyt drogiego, ale relatywnie dobrego i myślałem nad WEIPRO TC-2500 (2000l/H), da radę ogarnąć takie akwa??

Dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

Opublikowano

ja w 240l nie moge ustawić cyrkulacji z at-203 (2000l/h) a co dopiero będzie w 150cm. At-203 ledwo kupki na koniec akwa wyrzuca, poza tym jakoś w piach zabardzo nie moge skierować, bo po 3 dniach w tym miejscu mam dziure, a góra piachu obok (piach kreisel). Kup at-203 ale jak zależy Ci na cyrkulacji to bez cyrkulatora nie da rady.

Opublikowano

Dzięki zdrowy_ząb, a czy przypadkiem nie jest za rzadka ? Będzie dokładnie wyłapywała nawet drobne syfy

Mam w domu gąbkę podobną do tej http://allegro.pl/gabka-filtracyjna-okragla-10x7-cm-uniwersalna-i1665805068.html#gallery

jest gętsza i przy skalarach w 126litrach miała się dobrze, tzn miałem bardzo klarowną wodę wprawdzie co tydzień musiałem ja czyścić ...

--- EDIT ---

teraz doczytałem, że jest to dedykowana gąbka pod ten filtr, ale moje pytanie nadal utrzymuję w mocy.

Opublikowano

Bez przesady....

W mojej 450tce smigal resun 2000l/h + cyrkulator jvp i kupy na dnie z lupa szukac.

Nie sztuka napchac sprzetu, sztuka jest ustawic poprawna cyrkulacje .

Opublikowano

Czyli wychodzi na to, że ten atman 203 będzie słaby ??? I potrzebny będzie jeszcze cyrkulator ?

A co poradzicie w temacie tego weipro o którym wspominałem ?

Opublikowano

Opcja mechanik + cyrkulator ma tę zaletę że łatwiej ustawić prawidłową cyrkulację nawet przy sporej ilości kamieni, gdzie z samym mechanikiem (nawet o dużym przepływie) może się to nie udać.

Spróbuj z samym mechanikiem, jak się nie uda to dołożysz cyrkulator.

Gąbka której używałeś jest ok, sam takowej używałem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.