Jump to content

Głowica At-203 czy chinol Hj 1122???

saint25d

Recommended Posts

U mnie w 240l at-203 (2000l/h) w ogole na końcu akwa nie zbiera syfu. Jeśli już to at+203 (z gąbką najwiekszą, czyli nr5, chociasz ja mam nr4 i jakoś nie czuje potrzeby większej) + jakiś cyrkulator, albo narurowce. Ja gdybym mial 150cm dawałbym narurowce.

Również poczytałbym opinie na temat głowic HJ,mnie akurat interesuje słabszy model http://allegro.onet.pl/pompa-glowica-1400-l-h-hj-1121-super-cena-i1631987536.html

Jak z jego głośnością i czy przyssawki dobrze trzymają?

Ja kupiłem tą pompę tylko do pompowania wody z wiadra do akwa przy podmianach. Po pierwszym uruchomieniu szok- chodzi jak traktor. W żaden sposób nie mogłem go uciszyć. Tak jakby wirnik był za luźny. Pomogło dopiero okręcenie magnesu jakimś klejem (poksiliną lub czymś takim). Tak że nie polecam lub ja trafiłem na zły egzemplarz, choć przypominam sobie że ktoś też pisał złe opinie o nim. Co do przyssawek to nie wiem bo jest używany tylko w wiadrze :)

A mój mechanik to właśnie At-203 ze zwykłą kwadratową gęstą gąbką w 450l. Nie narzekam.

Również poczytałbym opinie na temat głowic HJ,mnie akurat interesuje słabszy model http://allegro.onet.pl/pompa-glowica-1400-l-h-hj-1121-super-cena-i1631987536.html

Jak z jego głośnością i czy przyssawki dobrze trzymają?

zakupiłem 2 takie głowice ( dobry stosunek wydajności 1400l/h /18W ) . dałem takie 2 w akwa 800 litrowym. Być może jeszcze dołożę jedną , bo mam gdzie. Razem 2800l/h , pobór 36W , tyle co Atman 2000- litrowy.

- przyssawki okey

- praca fatalna / jeśli masz akwa w pokoju gościnnym/ sypialni odradzam - głośne

- wydajność zadowalająca

- głośność ustała po posmarowania wirnika smarem spożywczym ( dopuszczony do kontaktu z żywnością / takowy mam z pracy )

- o dziwo głośność ustała po wyjęciu korka bocznego do spuszczania wody , u mnie akurat napędzają te wyloty bioologa, i teraz jest okey . Gdyby nie to, to głowica należy do średnio głośnych, mialem gorsze.

i jeszcze jedno miałem atmana 2000l/h i rownież nie należał do najcichszych , do tej pory za ciche uwaza szuty turbo. pozdr

niebieskie gąbki aqua medic są bardzo dobre.

Jeśli mówisz o tych popularnych niebieskich rzadkich do filtracji biologicznej.. to one sa przeznaczone do filtracji biologicznej :]