Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów, chcę się podzielić z Wami ciekawym spostrzeżeniem.

W moim 200 l baniaku mam maingano i saulosi, chce sie skupic na tych drugich. Otóż po kilku dniach od wpuszczenia ryb w marcu wyłonił sie samiec alfa, zaczął się ładnie wybarwiać, przeganiać inne ryby, potem nastąpiła pierwsza inkubacja, druga, która trwa. Niedawno zaczęły sie wybarwiać dwa kolejne samce, jeden dość szybko, walczył z trzecim, a ganiał je alfa, w każdym razie trzeci był najsłabiej wybarwiony, uciekał przed pozostałymi, także przed samicą, miał tylko słaby nalot lekko błękitny. 4 dni temu zauważyłem niezwykłą zmianę, po pracy patrzę do akwa, a tam zupełnie inna hierarchia, ten najsłabiej wybarwiony dostał kolorów, gania pozostałe, a dotychczasowy alfa ucieka, i powoli traci kolory, zanikają pasy i pojawia się żółty kolorek. teraz dominantem jest ten, który był najsłabszy

prawie jak w świecie ludzi. co wy na to? często takie rewolucje moga mieć miejsce?

Opublikowano

No i to cały urok pyszczaków.

U mnie saulosi potrafił przemienić się z brzydkiego kaczątka w pięknie wybarwionego samca w kilka sekund, później odmieniał się w równie ekspresowym tempie :)

U saulosi nie miałem ofiar ale już przy Yellowkach podczas detronizacji samiec alfa odpłynął do krainy wiecznej spiruliny :(