Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, Jarocool napisał:

A teraz przestroga, ostatniej nocy niestety ale rozszczelnilo się akwarium ktore robilem koledze, i to w srodku nocy bo okolo 2iej... czujecie co za pech

..nie wiem czemu ale najczęściej jak akwa pękają czy się rozszczelniają to w nocy:)

Opublikowano
13 minut temu, AndrzejWalb napisał:

..nie wiem czemu ale najczęściej jak akwa pękają czy się rozszczelniają to w nocy:)

No właśnie... ? też to przerabiałem ale na szczęście było to akwarium kwarantannowe 50l pękło sobie o 2 w nocy i wszyscy domownicy zbierali wodę z paneli a co by to było gdyby pękło mi wtedy 720l? Chyba tylko bym usiadł i płakał czekając aż woda spłynie do piwnicy... ???

Opublikowano (edytowane)

Nie tylko akwaria pekaja w nocy. Mi rura cieplej wody rozszczelnila się przy piecu na poddaszu rowniez o 2 w nocy - sikala goraca woda pelna srednica rury. Cos w tym musi byc. Woda nie lubi chyba cieknac w dzien - no chyba ze akurat nie ma nikogo w domu to czemu nie ?

Edytowane przez mlody.czub
  • Lubię to 1
Opublikowano

Nie znam tego silikonu CT1, ale jedno wiem na pewno. Do klejenia zbiorników akwariowych należy używać tylko i wyłącznie silikonów do tego przeznaczonych. Dodatkowo należy korzystać z normy DIN podczas doboru grubości szkła do rozmiarów akwarium, bo z tego bezpośrednio wynika powierzchnia spoiny. Być może silikon, którego użyłeś nie wytrzymał naprężeń powstałych po zalaniu akwarium.

• Lubię to 1
Opublikowano

Kilka lat temu skleilem sam kotnik 40x40x30 z szyby 4mm,ktora sam nozykiem diamentowym wycialem pozniej szlifowalem krawedzie papierom sciernym.Kleilem najtanszym silikonem z marketu(bo mialo byc budzetowo a wyszlo deozej jak kupić gotowe).Wyszlo bardzo esterycznie,sprsedalem komplet i stoi do dzisiaj.