Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A gdybym tych dwóch moich ryb nie wydał i zostawił same w swoich gatunkach to będę strasznym barbarzyńcą? Inaczej pójdą na pokarm ;)

Ile czasu potrzeba by ryba urosła do dorosłych rozmiarów i miała już piękny kolor?

Opublikowano
A gdybym tych dwóch moich ryb nie wydał i zostawił same w swoich gatunkach to będę strasznym barbarzyńcą?

Tak...mbuna żyje w haremach i powinniśmy dążyć do tego by u nas w szkiełku to zachować.

le czasu potrzeba by ryba urosła do dorosłych rozmiarów i miała już piękny kolor?

Pyszczaki najszybciej rosną w pierwszym roku życia,później tempo wzrostu spada.Przestają rosnąć po około 5 latach.

Opublikowano

Ta moja niezidentyfikowana ryba to acei, ładna więc dokupiłem jej jeszcze 4 kompanów i kupiłem 5 maingano. Tylko yellow został sam, co z nim będzie nie wiem, przełamuje kolor ale jakoś srednio mi się podoba, musze jeszcze wygrać 3 gatunek.

Opublikowano

Dlaczego nie spytałeś czy acei może pływać w tym baniaku?

To akwa jest zbyt małe dla tej ryby....nie ma to jak kupować ryby na hurra nie znając ich wymagań... :evil:

Opublikowano
To akwa jest zbyt małe dla tej ryby....nie ma to jak kupować ryby na hurra nie znając ich wymagań... :evil:

ale one są takie ładne :wink:

a tak na poważnie to dobrze jest najpierw sprawdzić wymagania lokalowe danego gatunku a potem dokonywac zakupu.

Patrząc na moje akwarium z saulosi i maingano mogę stwierdzić, że Acei jest zbyt duże na ten zbiornik (brat miał w 375l i tam te ryby wyglądały)

Opublikowano

Zanim one urosną to może będę miał 375 lub 450l albo się znudzą i pójdą do ludzi.

Życie zweryfikuje co będzie dalej. Na razie to mają 3-4cm.

Opublikowano
Zanim one urosną to może będę miał 375 lub 450l

I to jest dla nich minimum.

albo się znudzą i pójdą do ludzi.

Ciekawe podejście,jak w takim razie zamierzasz je poznać?